Henry Moret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henry Moret

Henry Moret (Cherbourg, 12 december 1856Parijs, 5 mei 1913) was een Frans kunstschilder. Hij wordt gerekend tot het impressionisme.

Leven en werk[bewerken]

Moret studeerde aan de École nationale supérieure des beaux-arts te Parijs, onder Jean-Léon Gérôme en Jean-Paul Laurens. Hij exposeert voor het eerst in 1880. Na kennismaking met het werk van Claude Monet keert hij zich echter af van de academische stijl van zijn leraren en kiest voor het impressionisme. Tijdens zijn diensttijd ontdekt hij de schoonheid van de zuidkust van Bretagne, welke hij veelvuldig als thema voor zijn werk zou kiezen, net als het Bretonse landschap. In 1888 ontmoet hij Paul Gauguin in Pont-Aven en raakt met hem bevriend. In de periode 1889-1892 werkt hij met Gauguin en zijn volgelingen samen in Le Pouldu. In die periode richt zijn werkwijze zich vooral op het synthetistische. In 1896 vestigt hij zich in het Bretonse havendorp Doëlan en kiest definitief voor een stijl die het midden houdt tussen het impressionisme à la Armand Guillaumin en de School van Pont-Aven.

Moret maakte in 1900 een uitgebreide reis door Nederland. Hij overleed in 1913, op 56-jarige leeftijd.

Werk van Moret is onder andere te zien in de Hermitage te Sint-Petersburg, het Musée d'Orsay te Parijs, het Museum of Fine Arts te Boston en de National Gallery of Art te Washington D.C..

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Peter H. Feist e.a.: Het Impressionisme (samenstelling Ingo F. Walther), Taschen, München, 2010. ISBN 9783836522908

Externe links[bewerken]