Henze Boekhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Henze Boekhout, (Haarlem, 1947) is een Nederlandse kunstenaar/fotograaf. Hij is verbonden als docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (sinds 2002). Hij ontwikkelde zich autodidaktisch tot foto-kunstenaar. Aanvankelijk legde hij zich toe op reisfotografie maar kwam, na een reportage over Marokko en over Japan, daar op terug. Hij bouwde eind jaren 70 zijn eigen 30x40 camera om tot basisideeën over de fotografie te komen. Hij deed mee aan Photografia Buffa, met een aantal foto-reliëfs en ontwikkelde in diezelfde tijd een fotografie waar in 1993 zijn boek Seconds First uit voort zou komen. Zijn inspiratiebronnen in die tijd waren het vroege werk van Luigi Ghirri, de Nieuwe Engelse Beeldhouwkunst en het fotowerk van Constantin Brancusi.

Hij deed verschillende opdrachten, onder andere in 1994 voor het Frans Hals Museum en voor het Spaarnestad Foto Archief (serie over Haarlem n.a.v. Haarlem 750 jaar). Ook had hij - naast diverse solo-tentoonstellingen - een aandeel in de fototentoonstelling in 2000 over voetbal. 2003 maakte hij een fotoarchitectuurboek over de nieuwe Toneelschuur in Haarlem. In 2007 publiceerde hij een artistbook over New York met de titel "20 Towers" dat intussen in de verzamelingen van een aantal grote Bibliotheken in Europa en de VS te vinden is.

Tevens maakt hij monumentale, toegepaste fotografie binnen architectuur, waarvan een indrukwekkend voorbeeld de glaswand 'Crimescope' (2,5x17 m) in het nieuwe Forensisch Instituut in Ypenburg (architecten: Claus en Kaan).

Exposities[bewerken]

  • 'Stedelijke Fotografie Utrecht', Centraal Museum, Utrecht, 2008
  • 'Kleine zaal gaat GROOT deel II', De Vishal, Haarlem, 2007
  • 'Constructed Moment' KW14, Den Bosch, 2005
  • 'Beeckestijn Revisited', Kunstlijn 2004, Museum Beeckestijn, Velzen-Zuid, 2004
  • 'Henze Boekhout en Paul Bogaers: Objectivelessness', De Vishal, Haarlem, 2001

Publicaties[bewerken]

Externe link[bewerken]