Herbert Vaughan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herbert Alfred Henry Vaughan
Herbert Vaughan
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt aartsbisschop van Westminster
Titelkerk Santi Andrea e Gregorio al Monte Celio
Creatie
Gecreëerd door Leo XIII
Consistorie 16 januari 1893
Kerkelijke carrière
1872-1892 bisschop van Salford
1892-1903 aartsbisschop van Westminster
The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Praalgraf van de kardinaal in de kathedraal van Westminster
Commons heeft mediabestanden in de categorie Herbert Vaughan.

Herbert Alfred Henry Vaughan (Gloucester, 15 april 1832 - Mill Hill, 19 juni 1903) was een Brits geestelijke en een kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Vaughan was het oudste kind van het uiteindelijk dertien kinderen tellende gezin van kolonel John F. Vaughan en Eliza Rolls. De vijf meisjes uit het gezin traden allen in in het kloosterleven, terwijl zes van de acht zonen priester werden, van wie er uiteindelijk drie bisschop zouden worden. Vaughan studeerde aan het college van de Jezuïeten in Stonyhurst en vervolgens aan de Jezuïetenopleiding in Brugelette in België. Hij voltooide zijn academische studies aan het Pauselijke Universiteit Gregoriana in Rome.

Vaughan werd op 28 oktober 1854 in het Toscaanse Lucca priester gewijd. Hij werd vervolgens vicepresident van het Saint Edmund's College in Ware. Vanuit die positie ondernam hij verschillende missionaire reizen naar de Amerika's. In 1864 stichtte Vaughan de gemeenschap van apostolisch leven, die bekend zou worden als de Missionarissen van Mill Hill. Hij zou deze gemeenschap blijven leiden tot 27 september 1872, toen hij benoemd werd tot bisschop van Salford. Hij ontving zijn bisschopswijding op 28 oktober 1872 uit handen van kardinaal Henry Edward Manning, die hij kende uit de tijd dat hij in Rome studeerde.

Paus Leo XIII benoemde Vaughan op 8 april 1892 tot aartsbisschop van Westminster. Hij was tien jaar metropoliet van de kerkprovincie van Engeland en Wales. Onder zijn leiding kwam de bouw van de kathedraal van Westminster gereed.

Vaughan werd tijdens het consistorie van 16 januari 1893 kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de rang van kardinaal-priester. Zijn titelkerk werd de Santi Andrea e Gregorio al Monte Celio.

Vaughan overleed, na een drie maanden durend ziekbed, aan hartfalen. Hij werd aanvankelijk begraven in de kapel van het seminarie van de broeders van Mill Hill, maar werd in 2005 overgebracht naar een kapel in de metropolitane kathedraal.