Herbert Vaughan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Herbert kardinaal Vaughan
Herbert Cardinal Vaughan.jpg
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt aartsbisschop van Westminster
Titelkerk Santi Andrea e Gregorio al Monte Celio
Creatie
Gecreëerd door paus Leo XIII
Consistorie 19 januari 1893
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Herbert Alfred Vaughan (Gloucester, 15 april 1832 - Mill Hill, 19 juni 1903) was een Brits geestelijke en kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Vaughan was het oudste kind van het uiteindelijk dertien kinderen tellende gezin van kolonel John F. Vaughan en Eliza Rolls. De vijf meisjes uit het gezin traden allemaal in in het kloosterleven, terwijl zes van de acht zonen priester werden, van wie er uiteindelijk drie bisschop zouden worden. Vaughan studeerde aan het college van de Jezuïeten in Stonyhurst en later aan de Jezuïetenopleiding in het Belgische Brugelette. Hij voltooide zijn academische studies aan het Pauselijke Romeins Seminarie in Rome.

Stichter van Mill Hill[bewerken]

Herbert Vaughan werd op 28 oktober 1854 in het Toscaanse Lucca priester gewijd. Hij werd vervolgens vicepresident van het Saint Edmund's College in Ware. Vanuit die positie ondernam hij verschillende missionaire reizen naar de Amerika's. In 1864 stichtte Vaughan de gemeenschap van apostolisch leven, die bekend zou worden als de Missionarissen van Mill Hill. Hij zou deze gemeenschap blijven leiden tot zijn bisschopsbenoeming in 1872. Toen namelijk benoemde paus Pius IX hem tot bisschop van Salford. Hij ontving zijn bisschopswijding uit handen van kardinaal Henry Edward Manning, die hij nog kende uit de tijd dat hij in Rome studeerde.

Aartsbisschop van Westminster[bewerken]

Praalgraf van de kardinaal in de kathedraal van Westminster

Paus Leo XIII benoemde hem op 8 april tot aartsbisschop van Westminster. Tijdens het consistorie van 19 januari 1893 verhief diezelfde paus hem tot kardinaal, waarbij Vaughan de Santi Andrea e Gregorio al Monte Celio ontving als titelkerk. Vaughan zou tien jaar functioneren als metropoliet van de Kerkprovincie van Engeland en Wales. Onder zijn leiding kwam de bouw van de Kathedraal van Westminster gereed. Vaughan overleed, na een drie maanden durend ziekbed, aan hartfalen. Zijn lichaam werd aanvankelijk begraven in de kapel van het seminarie van de broeders van Mill Hill, maar in 2005 overgebracht naar een kapel in de metropolitane kathedraal.