Herman IV van Hessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman IV
1450-1508
Hermann von Hessen, um 1500.png
Aartsbisschop van Keulen
Periode 1480-1508
Voorganger Ruprecht van de Palts
Opvolger Filips II van Daun-Oberstein
Paderborn-bistum.PNG Prins-bisschop van Paderborn
Periode 1498- 1508
Voorganger Simon III van Lippe
Opvolger Erik III van Brunswijk-Grubenhagen
Vader Lodewijk I van Hessen
Moeder Sophia van Saksen

Herman van Hessen , bijg. de Vredelievende, (1450 - Poppelsdorf, 19 oktober 1508) was de derde zoon van Lodewijk I van Hessen en van Sophia van Saksen. Als jongere zoon was hij voorbestemd voor een geestelijke loopbaan. In 1461 wordt hij verkozen in het kapittel van de dom van Keulen. In 1463 wordt hij ook lid van het kapittel van Mainz. In 1473 wordt hij door het kapittel van de dom van Keulen verkozen tot administrator van het aartsbisdom Keulen. Een jaar later wordt domproost in Aken. Hij organiseert de verdediging van Neuss dat door Karel de Stoute belegerd wordt en wordt in 1475 door Frederik III benoemd tot gouverneur.

Nadat Ruprecht van de Palts gevangen is genomen met de hulp van Hessen en de vrije rijksstad Keulen, doet deze afstand van zijn ambt als aartsbisschop van Keulen. Herman wordt echter pas zelf aartsbisschop na de dood van Ruprecht in 1480.

In 1495 wordt hij aangesteld tot coadjutor van het bisdom Paderborn en in 1498 wordt hij aangesteld tot administrator en prins-bisschop van Paderborn. Hij kreeg daarvoor de steun van keizer Maximiliaan I en paus Alexander VI.

Herman van Hessen houdt zich vervolgens bezig met de bestuurlijke en financiële heropbouw van zijn bisdommen. De stabiliteit en relatieve rust van zijn 28-jarige bestuur, leveren hem de bijnaam de Vredelievende op.