Naar inhoud springen

Herman Maximilien de Burlet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bramsch (overleg | bijdragen) op 24 nov 2019 om 16:32. (Koppelingen toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
H.M. de Burlet
De Burlet (1932)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Herman Maximilien de Burlet
Geboortedatum 6 november 1883
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum 1957
Overlijdensplaats Königswinter
Wetenschappelijk werk
Vakgebied anatomie
Bekend van onderzoekscommissie Katyn

Herman Maximilien de Burlet (Rotterdam, 6 november 1883 - Königswinter, 1957) was een Nederlands hoogleraar anatoom, patholoog, fysioloog en embryoloog. In april 1943 maakte hij deel uit van de Internationale Onderzoekscommissie die de massamoord op Poolse legerofficieren in Katyn (1940) onderzocht. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland was De Burlet (tussen 1943 en 1945) nationaalsocialistisch rector van de Rijksuniversiteit Groningen.

Levensloop

Geboren te Rotterdam, promoveerde de Burlet in Zürich in de Duitse taal op de dissertatie Die äusseren Formverhältnisse der Leber beim menschlichen Embryo, hetgeen in Leipzig later gepubliceerd werd. Op 28 januari 1931 benoemde koningin Wilhelmina de Burlet tot hoogleraar anatomie en embryologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn inaugurele rede luidde Over onderwijs en onderzoek in ontleedkunde (14 maart 1931). Tijdens de Duitse bezetting van Nederland was de Burlet van 1942 tot 16 april 1945 rector magnificus van dezelfde universiteit, als opvolger van de geëmeriteerde Johannes Kapteyn. Op laatst genoemde datum werd hem door koningin Wilhelmina oneervol ontslag verleend wegens zijn lidmaatschap van de NSB.

In 1943 was hij op verzoek van het Internationale Rode Kruis en de Duitse Wehrmacht lid van de onderzoekscommissie van wetenschappers naar het massagraf in Katyn, waar duizenden Poolse officieren werden vermoord door de Sovjet-Unie. De Deense hoogleraar Helge Tramsen noteerde in 1943 in Smolensk, dat de Burlet erg vijandig sprak over het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie.[1] Tussen 1945 en 1953 werkte de Burlet als onderzoeker en universitair docent in Philadelphia in de Verenigde Staten, waarna hij met zijn vrouw, van Duitse afkomst, bij Königswinter (West-Duitsland) ging wonen, waar hij ook stierf.

Externe link

Handtekening van De Burlet en andere leden van de Onderzoekscommissie Katyn
Commons heeft media­bestanden in de categorie Herman de Burlet.
Voorganger:
Johannes Kapteyn
Rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen
1942-1945
Opvolger:
Combertus van der Pot