Herman Witkam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman Witkam
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Herman Witkam
Geboren 19 maart 1985 te Leiden
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2005-heden
Genre(s) filmmuziek, mediamuziek
Beroep componist, multi-instrumentalist, sound designer
Instrument(en) gitaar, basgitaar, duduk, shakuhachi, udu, quena, hulusi, bawu, low whistle
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Herman Witkam (Leiden, 19 maart 1985) is een Nederlandse componist van filmmuziek, multi-instrumentalist en sounddesigner. Witkam studeerde af als componist aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zijn meest bekende werken zijn de scores voor My Amityville Horror, Volgens Robert, de Mees Kees-films en Spijt!.

Biografie[bewerken]

Witkam groeide op in Leiden en speelde in diverse bands tijdens zijn middelbareschoolperiode. Tijdens zijn studie aan de HKU componeerde Witkam muziek voor korte films via internationale online filmfestivals, die drie keer per jaar georganiseerd werden. Voor zijn scores van twee van deze films, A Little Mouth to Feed, en Rekindled, beiden geregisseerd door Jack Daniel Stanley won hij in 2010 respectievelijk de prijzen voor beste muziek aan het Hollyshorts Film Festival in Hollywood en het Shriekfest Film Festival in Los Angeles. Tegenwoordig werkt Witkam vooral aan muziek voor speelfilms en televisieseries. De thriller Claustrofobia en de familiefilm Mees Kees gingen in premiere op het Nederlands Filmfestival. Voor de thriller App componeerde Witkam een hybride score van orkest en elektronica. De film werd in Mei 2014 in de VS uitgebracht, en maakt gebruik van een digitale geluidswatermerk-techniek om kijkers een volledig geïntegreerde second screen ervaring te geven als toevoeging aan de film[1]. Het jeugddrama Spijt!, waarvoor Witkam een minimalistische score met vooral elektrische gitaar, piano en viool componeerde ontving hoofdprijzen op onder andere het Giffoni Film Festival, het Toronto International Film Festival in de jeugdcategorie en won een European Film Award. Ook werkt Witkam regelmatig aan documentaires, zoals Eric Walter's My Amityville Horror, een Amerikaanse documentaire over een bekend spookhuis, die op het BFI London Film Festival en het Imagine Filmfestival in Amsterdam draaide.

Etnische muziekinstrumenten[bewerken]

Naast zijn werk als componist en sound designer bespeelt Witkam ook allerlei etnische muziekinstrumenten, zoals de Armeense duduk, Japanse shakuhachi, Boliviaanse quena en Chinese bawu. Zo heeft Witkam instrumenten ingespeeld voor console games als Total War: Rome II en Dungeons & Dragons Tactics, en internationale co-producties op filmgebied zoals The Seven of Daran: Battle of Pareo Rock en The King Maker.

Beknopte filmografie[bewerken]

2016

2015

 • Volgens Jacqueline (tv-serie)
 • De Prijs van de waarheid (tv-film)
 • Sammy Paramaribo (tv-serie)

2014

2013

2012

2011

 • Train To Stockholm
 • Mila's Journey
 • Claustrofobia
 • Blijf!

2010

 • Golden Earrings

Prijzen[bewerken]

 • 2010 HollyShorts Film Festival - Beste muziek - A Little Mouth to Feed
 • 2010 Shriekfest - Beste muziek - Rekindled
 • 2011 Eindhoven Film Festival - Beste muziek - Prosopagnosia

Nominaties[bewerken]

 • 2008 Action On Film International Film Festival - Beste muziek - Berlin

Externe links[bewerken]