Hermann Nitsch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nitsch in 2012

Hermann Nitsch (Wenen, 29 augustus 1938) is een Oostenrijks beeldend kunstenaar. Hij is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het zogenaamde Weense Aktionisme. Hermann Nitsch organiseerde samen met Otto Muehl en Adolf Frohner talloze Aktionen (theatrale evenementen vergelijkbaar met de happening).

Het wereldbeeld van Hermann Nitsch is sterk beïnvloed door auteurs als Markies de Sade, Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud en Antonin Artaud.

Hermann Nitsch studeerde grafiek in Wenen en richtte zich vervolgens op de schilderkunst. In 1961 ontstonden zijn eerste schilderijen met uitgegoten verf (Duits:Schüttbilder).

In de jaren 60 ontwikkelde hij de basisideeën voor zijn Orgien-Mysterien-Theater: een synthese van schilderkunst, architectuur, theater, muziek, en dans. Nitsch wil het theater en de beeldende kunst opnieuw in verbinding brengen met oeroude offerrituelen, beschreven als 'totemmaaltijden' door Sigmund Freud. Hij wil alle zintuigen van de toeschouwers en de deelnemers maximaal prikkelen, zodat een bewustzijnstoestand wordt bereikt waarin het levensproces op intense wijze wordt ervaren. Het offer, vaak in de vorm van een kruisiging staat centraal. Bloed en organen van dieren worden over naakte lichamen gegoten en gedrapeerd. Sedert 1971 organiseert Hermann Nitsch regelmatig 'Orgie-Mysterie-Opvoeringen' op het in dat jaar door hem aangekochte landgoed van Slot Prinzendorf in Hauskirchen. Hermann Nitsch werkt als schrijver aan stukken, die bestaan uit uiterst nauwkeurige regie-aanwijzingen en op grafische wijze genoteerde muzikale composities.

Omdat hij door de combinatie van 'barbaarse' offers met christelijk liturgische elementen in zijn bloederige Aktionen niet alleen dierenbeschermers maar ook theologen en verdedigers van de officiële moraal tegen zich in het harnas jaagt, is zijn werk tamelijk omstreden.

Late erkenning ondervond zijn levenswerk door opvoeringen in het Weense Burgtheater op 19 november 2005 en door een retrospectief in de Martin-Gropius-Bau te Berlijn in 2007.

In 2005 werd hij met de Grote Oostenrijkse Staatsprijs onderscheiden.

In september 2009 was Hermann Nitsch centrale gast op het Incubate festival in Tilburg.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]