Hervormde Kerk in Suriname

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Centrumkerk in Paramaribo

De Hervormde Kerk in een hervormde gemeente in Suriname. In verschillende regio's van Suriname zijn sinds 1668 hervormde gemeenten opgericht en gesloten.

In 1747 wordt in de Hervormde Kerk de eerste slaaf gedoopt. Er treedt sindsdien beetje bij beetje een verdere Surinamisering op. Sinds 1958 werden er af en toe ook liederen in het Sranantongo gezongen, al zijn daar nog steeds gemeenteleden op tegen.

Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 en de revolutie van Bouterse raakt de klad in de kerk. De laatste Nederlandse predikant, dr. A. van den Doel, vlucht kort na de Decembermoorden van 1982 naar Aruba. Veel kerkleden wijken uit naar Nederland. Door de hierop volgende devaluatie van de Surinaamse gulden is het voor Nederlandse predikanten, ook na het herstel van de democratie, niet meer te doen om in Suriname rond te komen van een overheidstraktement. Want Suriname kent nog steeds de zilveren koorde, een financiële band tussen kerk en overheid.

De Hervormde Kerk van Suriname telt 5000 lidmaten, verdeeld over diverse kerkgebouwen. Er zijn drie predikanten.

Regio's[bewerken]

Paramaribo

Op 1 mei 1668 kwam dominee Johan Basseliers in Suriname aan. Hij bevond zich aan boord van de vloot van Abraham Crijnssen die voor de tweede keer Suriname veroverde. Basseliers werd gesteund door gouverneur Van Sommelsdijk en mocht kerkdiensten houden op de bovenverdieping van het gebouw dat bestemd was voor de vergaderingen van de Raad van Politie. Dit gebouw stond op dezelfde plek als de huidige Centrumkerk op het Kerkplein. De predikant moet het soms jaren zonder traktement stellen en begint daarom zelf twee plantages. Ooit schreef hij wanhopig naar het vaderland: Bid voor mij, hier als een eensame musch op het dack. Vanaf 1684 werd een kerkboek ingesteld waarin alle gedoopten, huwelijken en sterfgevallen zouden worden bijgehouden. Dominee Basseliers overleed in 1689. De gemeente beschikt thans over drie wijkkerken: de Centrumkerk, de Bethlehemkerk (deze wijkkerk bevindt zich in de Franchepanestraat en werkt samen met de Lutherse Kerk) en de Morgensterkerk (deze wijkkerk bevindt zich in Kwatta).

Commewijne en Cottica

Er werden ook Hervormde gemeenten gesticht in het bovengebied van Commewijne (1688) en de Cottica (1691), beide met eigen predikanten en kerkgebouwen. De sloten in resp. 17757 en 1797 omdat de plantages in die regio's ook sloten.

Groningen

Toen de Nederlandse kolonisten kwamen is er in Groningen een Hervormde gemeente gesticht die bestaan heeft van 1845-1853.

Nickerie

De gemeente in Nickerie dateert uit 1823. Daar was een eigen predikant en bestuur. Sinds 1922 worden de diensten afgewisseld en verzorgd door Hervormden of Lutheranen.