Hervormde kerk (Vorchten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hervormde kerk
Hervormde kerk
Plaats Vorchten
Denominatie Hervormd
Gewijd aan Johannes de Doper
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  21157, 21158
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Toren romaans
Afbeeldingen
Het gereduceerde westwerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De hervormde kerk in het Gelderse dorp Vorchten is een gotisch kerkgebouw met een romaanse westpartij.

De op een terp gelegen kerk werd in 1176 voor het eerst genoemd. In dat jaar verhief de Utrechtse bisschop Godfried van Rhenen Vorichten, dat tot dan toe onder Epe had gevallen, tot een zelfstandig kerspel.

Het oudste gedeelte van de huidige kerk is de uit omstreeks 1200 daterende tufstenen toren. Deze maakt deel uit van een gereduceerd westwerk (een toren met twee smalle zijvleugels) en wordt afgedekt door een jonger zadeldak. De driedelige westpartij wordt voortgezet door een even breed eenbeukig schip, dat oorspronkelijk waarschijnlijk uit de vroege 13e eeuw dateert. Het veel hogere priesterkoor dateert uit de 15e eeuw. De kerk onderging in 1856 een ingrijpende verbouwing, waarbij vooral het schip wijzigingen onderging. Schip en koor zijn gedeeltelijk uit tufsteen, maar grotendeels uit baksteen opgetrokken.

Tegen de oostmuur van de koorsluiting staat een uit 1630 daterende renaissance-preekstoel. Het orgel dateert uit 1888 en is gebouwd door de Kamper orgelbouwer Jan Proper. De luidklok in de toren werd in 1641 gegoten door de Deventer bronsgieter Hendryck ter Horst.

De kerk, die oorspronkelijk was gewijd aan Johannes de Doper, is sinds de Reformatie in gebruik als protestants godshuis.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nederlands Hervormde Kerk, Vorchten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.