Het Algemeen Nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Algemeen Nieuws
Voorpagina Het Algemeen Nieuws (6 november 1940), met aankondiging van de Jodenvervolging in België: "Vordering van 28 oktober 1940 betreffende het verwijderen van Joden uit ambten en betrekkingen"
Type Dagblad
Eerste editie 25 mei 1940
Laatste editie 2 september 1944
Eigenaar(s) De Standaard N.V.
Land(en) Vlag van België België
Regio(s) Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Vlag België België
Talen Nederlands
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Algemeen Nieuws was een Nederlandstalige Belgische krant tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De krant werd uitgebracht door de uitgeversmaatschappij De Standaard N.V., met toestemming van de Duitse bezetter. Toenmalig afgevaardigd beheerder Arnold Hendrix koos er wel voor de naam De Standaard niet te hanteren. Omdat de bezetter een bestaande naam voor de krant eiste als voorwaarde voor de verschijning werd de naam Het Algemeen Nieuws gehanteerd, een titel die als bijlage van het in 1939 door de uitgeverij overgenomen SportWereld circuleerde. Op 25 mei 1940 verscheen de eerste editie samengesteld van op de redactie van De Standaard, aan de Jacqmainlaan te Brussel. Hoofdredacteur was Alfons Martens.

De krant streefde "ongebondenheid" na maar publiceerde toch blijkbaar redactioneel materiaal van antisemitische aard, en schaarde zich zonder twijfel achter de Nieuwe Orde. De Duitse censuur maakte uiteraard de uitgave van een echte informatiekrant onmogelijk. In maart 1944 plaatsten de Duitsers een pion aan het hoofd van de redactie, Gustaaf Van Nuffel, en werd de toon ronduit nazistisch.[1]

Op 2 september 1944 verscheen de laatste editie van Het Algemeen Nieuws. Een aantal redacteurs moest zich na de bevrijding gaan verantwoorden bij het gerecht i.v.m. de collaboratie. N.V. De Standaard kreeg na een rechtszaak een publicatieverbod voor twee jaar.

Redactie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdspanne Hoofdredacteur
mei 1940 - maart 1944 Alfons Martens[2][3]
maart 1944 - september 1944 Gustaaf Van Nuffel