Krant van West-Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Krant van West-Vlaanderen is een krant die wekelijks verschijnt in de Belgische provincie West-Vlaanderen en de gemeentes Maldegem en Zulte in de provincie Oost-Vlaanderen. Krant van West-Vlaanderen wordt uitgegeven door Roularta Media Group op een oplage van 78.134 exemplaren. KW bestaat uit 8 lokale kranten: "De Weekbode Roeselare-Izegem", "KW Kortrijk-Menen", "De Weekbode Tielt", "Het Wekelijks Nieuws Waregem", "Brugsch Handelsblad", "De Weekbode Torhout", "De Zeewacht Kust" en "Het Wekelijks Nieuws Westhoek". De redactie is gevestigd in Roeselare. Directeur redactie is Pascal Kerkhove, algemeen directeur is Stefaan Vermeersch.

Inhoud[bewerken]

De krant brengt regionaal nieuws. Een eerste deel bevat algemeen West-Vlaams en regionaal nieuws, op de volgende pagina's wordt nieuws per gemeente gebracht. Het gaat om lokale gebeurtenissen, zoals plaatselijke ongevallen, feesten, nieuwtjes uit het verenigingsleven en huwelijks-, geboorte- en/of overlijdensberichten. Midden in de krant zit het katern 'Krant van West-Vlaanderen' dat nieuws uit de hele provincie bundelt. De krant biedt eveneens een sectie provinciaal sportnieuws. Sinds 2017 bevat de krant een extra bijlage, genaamd KW Weekend. Dit omvat alles over eten, reizen, mode, ontspannen en zo veel meer in West-Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken]

De Krant van West-Vlaanderen ontstond uit de Roeselaarse Weekbode, een krant waarmee de Roeselaarse onderneming Roularta vanaf 1954 bekend werd. De krant groeide uit tot een belangrijk weekblad in het midden van de provincie. Men zou de komende decennia verschillende andere regionale weekbladen overnemen, en als De Weekbode of later de Krant van West-Vlaanderen verder verspreiden. In 1957 werd de concurrerende De Mandelbode in Izegem overgenomen en in 1960 De Oude Torhoutenaar in Torhout. In 1971 kwam er het Ypersch Nieuws bij. In 1978 werd de krant versterkt met De Zondag uit Tielt en in 1979 De Zeewacht uit Oostende. In 1985 werd De Torhoutse Bode uit Torhout overgenomen en in 1990 kwam er het Brugsch Handelsblad en het Kortrijks Handelsblad bij. Vanaf 1996 kregen alle kranten de overkoepelende titel Krant van West-Vlaanderen. Het Wekelijks Nieuws uit Poperinge kwam er nog bij in 2000, het laatste West-Vlaamse weekblad dat nog niet tot de groep behoorde. In 2005 schakelde de krant over naar een kleiner tabloidformaat.

Nieuwe media[bewerken]

Krant van West-Vlaanderen is ook actief als nieuwssite. Daarbij wordt er samengewerkt met regionale televisiezender Focus-WTV. De redactie heeft onder de noemer 'kweeet' ook een Twitteraccount.

Externe link[bewerken]