Het Lissabon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muurgedicht van Peter Berger in Het Lissabon

Het Lissabon is een hofje aan de Denneweg in Den Haag. Het werd gebouwd door meester-timmerman Arnoldus Theodorus Zodaer, die daarna ook het Hofje van Susana Zürkann bouwde.

Aan de Denneweg zijn in de 21ste eeuw nog drie hofjes: Het Lissabon uit 1761 (nrs. 14-46), het Hofje van Susana Zürkann uit 1768-1773 (nrs. 144-178) en het Henriëtte Hofje uit 1829 (nrs. 72-82). Van het Henriëtte Hofje is weinig over, omdat er in 1906 twaalf van de achttien huisjes gesloopt werden. Op nummer 74 woonde Siewert de Koe tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Lissabon is tegenwoordig een klein doorlopend straatje. Aan het einde is rechts een doorsteek naar de Nieuwe Schoolstraat en links bevindt zich het Lissabonplein dat Het Lissabon met de Kazernestraat verbindt. Aan het Lissabonplein zijn ateliers o.a. van een goudsmid, een leerbewerker, een meubelmaker, een blokfluitbouwer. Het Lissabon heeft nog een aantal oude hofjeshuisjes, aan de achterkant hebben ze een tuintje. Het oude hofje dankt zijn naam aan de Portugese Joden die in de buurt woonden.

Het Lissabon is een Rijksbeschermd stadsgezicht in Den Haag Centrum.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]