Het Sieraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Sieraad
Postjesweg 1 (2).JPG
Locatie Postjesweg 1, Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 52′ OL
Huidig gebruik schoolgebouw
Start bouw 1921
Bouw gereed 1924
Verbouwing 2005-2007
Bouwstijl Amsterdamse School
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 527153
Overig
Verdiepingen 4
Architect A.J. Westerman
Eigenaar Ymere
Constructeur A.J. Hulshoff
Afbeeldingen
Postjesweg 1.JPG
Lijst van Rijksmonumenten in Amsterdam-West
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Sieraad is een multifunctioneel schoolgebouw aan de Postjesweg in Amsterdam. Het is eigendom is van woningcorporatie Ymere. Het wordt grotendeels omgeven door het water van de Admiralengracht, de Postjeswetering en de Kostverlorenvaart en is gebouwd op een vijfhoekig perceel. Sinds 20 januari 2003 is het gebouw een Rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken]

Het gebouw werd aan het begin van de jaren '20 gebouwd als de huisvesting voor de Vierde Ambachtsschool Ir. W. Maas Geesteranus in de stijl van de Amsterdamse School. Het is versierd met beeldhouwwerken van stadsbeeldhouwer Hildo Krop, zoals de vier beelden op de gevel die symbool staan voor de vakken die hier werden onderwezen: scheepsbouw, elektriciteit, hout- en metaalbewerking. In 1980 trok de Vakschool voor Edelsmeden en Uurwerktechniek (kortweg bekend als de Edelsmedenschool) er in en vertrok de Ambachtsschool. Later zou de naam in het Zadkine College veranderen toen de school bij het ROC van Amsterdam werd gevoegd.

Aan het begin van de 21e eeuw nam het aantal leerlingen af waardoor de school zich genoodzaakt zag om te sluiten. Toen de school in 2002 werd gesloten werd ook besloten het pand te gaan restaureren. Intussen nam een groep kunstenaars, Het Voor-Beeld, tijdelijk intrek in het gebouw. De restauratie begon in 2005, het werd weer in de oorspronkelijke staat hersteld en er werd boven de binnenplaats een glazen kap gebouwd.

Vandaag de dag zijn er gehuisvest volwassenenonderwijs van het ROC en, sinds 2016, Toneelhuis Amsterdam. Ook worden ruimtes in het gebouw verhuurd aan creatieve ondernemers. Er is ook een café-restaurant, Edel.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]