Naar inhoud springen

Het derde meisje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het derde meisje
Oorspronkelijke titel Third Girl
Auteur(s) Agatha Christie
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Misdaadgenre
Uitgever Luitingh-Sijthoff
Oorspronkelijke uitgever Collins Crime Club
Uitgegeven 1966
Oorspronkelijk uitgegeven 1967
ISBN 9789024548323
Vorige boek Thirteen for Luck!
Volgende boek De eindeloze nacht
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het derde meisje is een detective- en misdaadverhaal geschreven door Agatha Christie. Het werk verscheen initieel in november 1966 onder de titel Third Girl en werd uitgegeven door de Britse Collins Crime Club.[1] In de Verenigde Staten werd het werk een jaar later uitgegeven door Dodd, Mead and Company.[2][3] Een Nederlandstalige versie wordt uitgegeven door Luitingh-Sijthoff.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Toen Norma Restarick vijf jaar was, vertrok haar vader Andrew met zijn minnares Louise Birell naar Afrika, maar de relatie strandde. Haar moeder Grace stierf zo'n twee jaar eerder. Andrew kwam vorig jaar terug nadat zijn broer Simon stierf. Hij is nu getrouwd met de veel jongere Mary.

Via Ariadne Oliver komt Norma in contact met Hercule Poirot. Ze vreest dat ze Louise Charpentier heeft vermoord nadat deze laatste uit een raam viel, maar kan er zich niets van herinneren. Norma woont in hetzelfde appartementsgebouw tezamen met Claudia - de secretaresse van haar vader - en kunstenares Frances. Ze heeft een relatie met David.

Mary wordt via haar eten vergiftigd, maar overleeft. David drogeert Norma en Frances vermoordt David. Frances zorgt ervoor dat alle sporen naar Norma leiden.

Poirot ontdekt dat Andrew in Afrika stierf. Zijn plaats werd ingenomen door Robert Orwell, een bedrieger. Dat kan hij aantonen met schilderijen waarop de echte David te zien is. Hij en Mary hebben Norma meerdere keren opzettelijk vergiftigd waardoor ze hallucinaties kreeg. Mary vergiftigde ook zichzelf om de schuld op Norma te kunnen afschuiven. Louise werd gedood door Frances en ze ging vermomd ook door als Mary.

Adaptaties[bewerken | brontekst bewerken]