Heuvel (Tilburg)
De Heuvel in Tilburg is het centrale plein van de stad Tilburg, gelegen midden in de binnenstad. De belangrijkste winkelstraat, de Heuvelstraat, komt uit op het Heuvelplein. Ook loopt er een belangrijke weg langs het plein: de Heuvelring. Aan de overkant van die weg bevindt zich de Korte Heuvel, een klein straatje met cafés. Dichtbij aan de Heuvelring ligt de Heuvelse kerk.
Geschiedenis
Al in het jaar 709 is er een vermelding van Tilburg. Het stuk beschrijft de acte die is opgesteld om een geschonken stuk land. Dat landgoed heette Tilliburgis.
Vóór 1898 konden Tilburgers alleen op de Heuvel drinkwater halen. Dat was de enige plek waar de gemeente Tilburg sociale voorzieningen aanbracht, zoals een drinkwaterpomp. In 1898 werd de watertoren aan de Bredaseweg gebouwd. Een replica van de drinkwaterpomp is nu terug te vinden op de Oude Markt tegenover café Anvers. Deze replica staat er sinds 1985 en is door de gemeente Tilburg geschonken aan het bedrijf De Volt in verband met hun 75-jarige bestaan.
Midden op het Heuvelplein staat het Standbeeld op de Heuvel van koning Willem II.
Op 27 oktober 1944 was voor Tilburg de Duitse bezetting afgelopen. De 15de Schotse Infanterie Divisie wist om 15:17 uur de Heuvel te bereiken. De tanks die de Heuvel opreden waren versierd met bloemen en slingers. Ook liep er een korps doedelzakspelers achter de groep aan.
In 1994 op 27 april sneuvelde de welbekende lindeboom waar de Heuvel bekend om was. Het gemeentebestuur wilde dit omdat de boom ziek was. Toen de boom gekapt was, bleek inderdaad dat de boom helemaal hol van binnen was. Uit de holle boom kwam een nieuwe linde tevoorschijn.[1][2] Deze jonge linde werd elders opgekweekt, maar overleed uiteindelijk toch.
In 1996 zijn de laatste grote veranderingen aan het plein aangebracht. Zo is het standbeeld op een glazen sokkel geplaatst. En is er een gemeentelijke fietsenkelder gebouwd. Ook mochten er na de verbouwing geen auto's meer op het plein.
Bij deze werkzaamheden werden de laatste wortels van de oude linde gerooid. Uit resten van deze wortels werd door een particulier weer een nieuwe linde opgekweekt.[2] In 2009 werden drie loten van de oude lindeboom teruggeplaatst, maar door een foutieve plantwijze stierven er twee. De derde zou gered worden en op 27 april 2009 teruggeplaatst worden.[3] Dat gebeurde inderdaad, maar ook die stierf, evenals de daarop volgende boom die genetisch geen relatie meer met de oorspronkelijke boom had.[4] Er is nog altijd een nazaat van de linde, maar die is niet in het centrum van Tilburg te vinden.[5] De discussie over een linde op de Heuvel loopt nog altijd.
Eind 2008 is het plein volledig op de schop gegaan, na een referendum onder de Tilburgse bevolking waarin de bevolking kon kiezen welk soort plein er zou komen. Ook is de Heuvelring aangepakt in het kader van de vorming van de Cityring in Tilburg. De Heuvel heeft een heel nieuwe inrichting gekregen met een verhoogd middengedeelte waarop fonteinen zijn geplaatst en stroken gras. Dat het plein een nieuw jasje kreeg werd gekoppeld aan het feit dat het in april 2009 200 jaar geleden was dat Tilburg van Lodewijk Napoleon Bonaparte, toenmalig vorst van het Koninkrijk Holland, stadsrechten kreeg.
Galerij
- ↑ Live-verslag Omroep Brabant, 27 april 1994
- ↑ a b http://www.cubra.nl/bomen/boomvandeweek/tilburglindeboomloot/tilburglootlindeboom.htm
- ↑ http://www.omroepbrabant.nl/?news/1532961093/Laatst++levende+linde+Tilburg+uitgegraven.aspx
- ↑ http://tilburgz.nl/2011/11/20/tilburg-krijgt-23-november-een-nieuwe-linde-op-de-heuvel/[dode link]
- ↑ http://www.bd.nl/regio/tilburg-en-omgeving/tilburg/nazaat-linde-niet-op-winkelcentrum-heyhoef-1.3583624