Hipposideros semoni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hipposideros semoni
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Chiroptera (Vleermuizen)
Familie:Hipposideridae (Bladneusvleermuizen van de Oude Wereld)
Geslacht:Hipposideros
Soort
Hipposideros semoni
Matschie, 1903
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hipposideros semoni op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Hipposideros semoni is een vleermuis uit het geslacht Hipposideros die voorkomt in Zuidoost-Nieuw-Guinea en Noordoost-Australië. In Australië komt hij voor langs de oostkust van Queensland van de punt van het Kaap York-schiereiland tot Cairns, met geïsoleerde populaties verder in het zuiden bij Maryborough en de Kroombit Tops. Hij komt voor in allerlei vegetatietypes, van regenwoud tot savanne.

H. semoni is een kleine Hipposideros met een lange staart en grote, smalle, puntige oren. De lange vacht is aan de bovenkant van het lichaam grijsbruin en aan de onderkant lichter. De kop-romplengte bedraagt 39 tot 49 mm, de voorarmlengte 44,5 tot 50,5 mm, de oorlengte 17 tot 22 mm en het gewicht 5,7 tot 8,7 g.

H. semoni is een solitaire soort. Het dier slaapt op allerlei plaatsen - vaak in grotten of mijnen, maar soms ook in gebouwen, tot ovens en autodeuren toe. Deze soort vliegt langzaam, wendbaar en op kleine hoogte (niet meer dan twee meter boven de grond). In november wordt een enkel jong geboren.