Hitman (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hitman (serie))
Ga naar: navigatie, zoeken
Een overzicht van plaatsen waar taken worden uitgevoerd in Hitman.

Hitman is een serie videospellen, ontwikkeld door het Deense bedrijf IO Interactive. Het spel draait om een kale huurmoordenaar, die de codenaam 47 draagt, naar de barcode die sinds zijn jeugd achterop zijn hoofd getatoeëerd is. Hitman werd ontwikkeld op de in 2000 ontwikkelde Glacier-engine en is sindsdien uitgegroeid tot een van de paradepaardjes van uitgever Eidos Interactive. Het spel laat de speler toe vrij te bepalen hoe hij de opgelegde moorden uitvoert, ofwel heel stil en sluw, met behulp van vermommingen en verdoving, ofwel als een massamoordenaar, die iedereen die zijn weg kruist neerknalt.

Verhaallijn[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De verhaallijnen van alle uitgebrachte games zijn deels gelijkend maar tegelijkertijd ook verschillend. Ze zijn gelijkend omwille van het feit dat het steeds om dezelfde hoofdrolspeler draait, 'Agent 47'. Hij is een exquisite moordenaar die in de loop der jaren, na het hebben uitgevoerd van tal van moorden voor verschillende individu's, een uitstekende reputatie krijgt. Dankzij het hebben verkregen van deze reputatie krijgt hij de kansen om voor een specifieke doelgroep acties uit te voeren. Deze doelgroepen zijn de rijken. Ze willen enkel het beste en verkrijgen ook het beste, Mr 47.

Tijdens alle spellen werkt Mr. 47 steeds voor hetzelfde agentschap, de ICA. ICA staat voor International Contract Agency. Dit agentschap is een internationale clandestiene organisatie die moorden regelt en ook voor huurlingen zorgt voor eender wie op aarde.[1] Het is een agentschap dat overal actief is, van Amerika tot Eurazië. Daarnaast heeft het ICA zeer nauwe banden met politienetwerken van over de hele wereld. Hierbij denkt men aan de FBI, CIA en MI6 (beter bekend van James Bond).

Gameplay[bewerken]

De gameplay bestaat uit het uitschakelen van het doelwit van de speler, op eender welke manier. De speler krijgt telkens een missie waarin hij of zij een bepaald iemand moet gaan vermoorden en beschikt over tal van attributen om te beslissen hoe men het gaat uitvoeren. Men kan het op een sluwe manier aanpakken en ervoor zorgen dat niemand hem of haar ooit heeft gezien, maar de speler kan ook gewoon met de deur in huis vallen en iedereen op een roekeloze manier afmaken. Om het voor spelers makkelijker te maken, is het mogelijk de kleren van anderen in het spel te stelen. Zo kan men bijvoorbeeld de elektricien vermoorden en daarna zijn kleren aandoen om zo te proberen ongemerkt tot aan het doelwit te geraken.

Lijst van spellen[bewerken]

Titel Jaar Uitgebracht voor
Hitman: Codename 47 2000 Windows
Hitman 2: Silent Assassin 2002 Windows, PlayStation 2, Xbox, GameCube
Hitman: Contracts 2004 Windows, PlayStation 2, Xbox
Hitman: Blood Money 2006 Windows, PlayStation 2, Xbox, Xbox 360
Hitman: Absolution 2012 Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Hitman Trilogy HD[2] 2013 PlayStation 3, Xbox 360
Hitman GO 2014 Android, iOS, Windows, Windows Phone, PlayStation 4
Hitman: Sniper 2015 Android, iOS
Hitman 2016 Windows, PlayStation 4, Xbox One

Verfilmingen[bewerken]

Externe link[bewerken]