Naar inhoud springen

Hoba-meteoriet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Hoba-meteoriet.

De Hoba-meteoriet is veruit de grootste en zwaarste bekende meteoriet die ooit op Aarde is neergevallen. De meteoriet ligt nabij de stad Grootfontein in het noordoosten van het Zuidwest-Afrikaanse land Namibië.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De meteoriet heeft een blokvorm met relatief vlakke zijden en meet 2,95 x 2,84 x 0,9 meter. Bij zijn ontdekking in 1920 werd het gewicht geschat op zo'n 66 ton. De ouderdom van de steen wordt geschat tussen de 200 en 400 miljoen jaar. Naar schatting 80.000 jaar geleden zou hij op de aarde zijn gevallen. Door de vlakke vorm zou de atmosfeer de val hebben afgeremd tot een eindsnelheid waarmee de meteoriet min of meer intact op aarde neerkwam zonder een grote krater te slaan. Erosie, het wegnemen van monsters en vandalisme hebben het gewicht over de jaren heen gereduceerd tot een geschatte 60 ton[1].

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De meteoriet is samengesteld uit 82,4% ijzer, 16,4% nikkel en 0,76% kobalt. Hij staat wetenschappelijk geklasseerd als een nikkelrijke ataxiet[1].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Hoba-meteoriet werd in 1920 gevonden op een veld nabij de Namibische stad Grootfontein. Naar verluidt was de eigenaar van het veld met een os aan het ploegen toen hij op een metalen voorwerp in de grond stootte. De meteoriet werd uitgegraven en voor het eerst beschreven door Jacobus Hermanus Brits in 1920. Zijn verslag ligt nu in het Grootfontein Museum. Het object werd vernoemd naar de vindplaats, de Hoba West Farm.

Om het vandalisme tegen te gaan werd de meteoriet in maart 1955 een nationaal monument, maar dit stopte het vandalisme niet. In 1985 schonk het lokale uraniummijnbouwbedrijf Rössing fondsen om de meteoriet definitief te beschermen. In 1987 schonk de eigenaar van het veld de meteoriet en het stuk grond aan de Namibische overheid. Die bouwde er een toeristische site die nu jaarlijks duizenden bezoekers krijgt en het vandalisme stopte[1].

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft media­bestanden in de categorie Hoba meteorite.