Hof van Hillegom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hof van Hillegom, tegenwoordig in gebruik als gemeentehuis.

Het Hof van Hillegom is gelegen aan de tegenwoordige Hoofdstraat 115 te Hillegom, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Van oorsprong was Het Hof van Hillegom een buitenverblijf. Sinds 1903 is het Hof van Hillegom in gebruik als gemeentehuis. Het pand wordt tegenwoordig onder andere gebruikt voor ontvangsten, kantoor van de gemeente, als vergaderruimte en voor bruiloften.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste bewaard gebleven vermelding van het Hof van Hillegom dateert uit 1420, hoewel niet uit te sluiten is dat het Hof al sinds de 10e of 11e eeuw bestaat.

In 1481 is het toenmalige gebouw, in eigendom bij Jan van Rietveld, door brand verwoest. Van Rietveld was procureur-generaal van het Hof van Holland en naar verluidt zou een door Van Rietveld verbannene wraak hebben genomen door zijn huis in brand te steken. In 1483 stond er echter weer een "een schoon en kostelijk huizinge". Uiteindelijk is dit gebouw uit 1483, na vele verbouwingen, nog steeds de kern voor het huidige gemeentehuis van Hillegom.

Bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Het Hof van Hillegom werd in 1749 gekocht door de Heer van Hillegom, mr. Jan Six. Het bleef in de familie Six tot 1822. Daarna kwam de niet onbemiddelde Abraham Henricus Brouwer in het bezit van het gebouw, waarna het in 1837 overging op Gerard Leembruggen.

In 1877 worden Hermanus en Rika van Waveren bewoner van Het Hof. Bij het overlijden van Hermanus van Waveren in 1903, schenken zijn erfgenamen het huis en bijbehorende tuin aan de gemeente Hillegom "met de bedoeling deze bezittingen te doen strekken tot een blijvend sieraad en tot nut van de gemeenschap". De gemeente heeft het daarop in gebruik genomen als gemeentehuis.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gemeentehuis Hillegom van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.