Holger Meins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grafsteen van Holger Meins

Holger Klaus Meins (Hamburg, 26 oktober 1941 - Wittlich, 9 november 1974) was een West-Duitse terrorist. Hij was lid van de links-radicale stadsguerrillagroep Rote Armee Fraktion (RAF), in het begin de Baader-Meinhof-Gruppe genoemd.

Holger Meins was aanvankelijk student beeldende kunsten, later cinematografie. Hij maakte verschillende documentaires, waaronder Oskar Langenfeld, een film in de stijl van de direct cinema over een dakloze tbc-patiënt in de Berlijnse wijk Kreuzberg. In 1968 maakte Meins anoniem een documentaire Wie baue ich einen Molotow-Cocktail?. Ook leefde hij een tijdlang in het collectief Kommune I en participeerde hij aan het tijdschrift Agit 883. In het begin van de jaren zeventig werd Meins lid van de RAF. Op 1 juni 1972 gingen Meins, Andreas Baader en Jan-Carl Raspe naar een garage in Frankfurt am Main waar zij materiaal hadden liggen voor het fabriceren van bommen. De politie had een tip gekregen en wachtte de mannen op. Er volgde een schietpartij waarbij Baader in zijn heup werd geraakt, waarna zij werden aangehouden. Op het politiebureau werd Meins mishandeld.[1]

In de gevangenis hielden RAF-gevangenen meerdere hongerstakingen waaraan ook Meins deelnam. De derde hongerstaking werd Meins fataal. Ondanks kunstmatige voeding stierf Meins op 9 november 1974 in de gevangenis van Wittlich als gevolg van zijn 58 dagen durende hongerstaking. Bij zijn dood woog de 1,86 meter lange Meins nog maar 39 kg.

De dood van Meins leidde tot een polarisering in de West-Duitse bevolking en tot protestdemonstraties. In 1975 voerde de RAF een gijzelingsactie uit in de West-Duitse ambassade in Stockholm. Deze groep noemde zich "Kommando Holger Meins". Bij deze actie werden twee ambassademedewerkers vermoord. Twee gijzelnemers kwamen om toen een door hen geplaatst, maar niet ontstoken, explosief ontplofte.

De beroemde film van Jean-Marie Straub en Danièle Huillet, Moses und Aron (1974), is opgedragen aan Holger Meins.

In 2002 kwam er een documentaire over Meins uit, Starbuck Holger Meins, van Gerd Conradt.

Uitspraken[bewerken]

"Ofwel maak je deel uit van het probleem ofwel ben je een deel van de oplossing."