Holland Baroque

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Holland Baroque Society)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Holland Baroque
Afbeelding gewenst
Type Barokensemble
Jaren actief sinds 2006
Motto of slagzin Barok is nu
Website www.hollandbaroque.com
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Holland Baroque (voorheen Holland Baroque Society) is een Nederlands ensemble van barokmusici. Het ensemble wil barokmuziek op een innovatieve manier programmeren en zowel levendig als historisch verantwoord voor het voetlicht brengen. Barokmuziek staat centraal, maar er worden ook bruggen geslagen naar andere tradities en kunsten, zoals jazz, balkanmuziek en literatuur.

Musici[bewerken]

De musici van Holland Baroque ontmoetten elkaar in Europese barokorkesten en besloten in 2006 een eigen ensemble op te richten. Het artistieke team van het ensemble wordt gevormd door:

Het ensemble heeft geen vaste muzikaal leider; volgens de leden houdt dat de oren scherp en maakt dat het samenspel intenser en rijker. Wel nodigt Holland Baroque voor elk project een barokspecialist uit die over een vernieuwende visie beschikt, een bijzondere speelpraktijk beheerst (zoals versieringskunst of improvisatie), of de platgetreden paden op een andere manier verlaat. Met sommigen, zoals hoboïst Alfredo Bernardini, sopraan Maria Keohane en traversospeler Alexis Kossenko, heeft het ensemble een meerjarige samenwerking.

Daarnaast heeft het orkest de afgelopen jaren samengewerkt met onder andere Reinbert de Leeuw, Eric Vloeimans, Leszek Możdżer, Matthew Halls, Stephen Stubbs, Miloš Valent, Stefano Montanari, Paolo Pandolfo, Veronika Skuplik, Giovanni Sollima, Lars Ulrik Mortensen, Aisslinn Nosk en de actrice Cox Habbema. Ten slotte heeft het ensemble samengewerkt met het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam naast de eigen concertseries en optredens op oude-muziekfestivals in binnen- en buitenland.

Talentontwikkeling[bewerken]

Jonge barokmusici krijgen via het trainee-programma van Holland Baroque de kans ervaring op te doen in in een barokorkest. Ze zijn onderdeel van het orkest gedurende enkele projecten en krijgen coaching van Holland Baroque-musici.

Prijzen[bewerken]

Het ensemble won in 2017 samen met Eric Vloeimans de Edison Klassiek Publieksprijs voor hun gezamenlijke album Carrousel uitgebracht door het label Channel Classics Records. Het ensemble won de Klassieke Muziekprijs 2008 in de categorie Nieuwe Generatie Musici. Ook won het de Kersjesprijs (ook wel Kersjes van de Groenekanprijs) 2008.

Discografie[bewerken]

Titel Jaar Samenwerking label Opmerking
Earth Particles 2017 Leszek Możdżer Outside Music
Carrousel 2017 Eric Vloeimans Channel Classics Records Winnaar Edison Klassiek 2017
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw 2016 Reinbert de Leeuw, Nederlands Kamerkoor en anderen Interakt Dvd/cd-box: documentaire (Filmmaker Cherry Duyns) en concertregistratie
Confessions 2016 Nico Muhly, Teitu Nonesuch Records
De Pindakaasprins 2016 Orkater, Oorkaan Channel Classics Records Luister cd
Sounds and Clouds 2015 Jeremias Schwarzer Channel Classics Records Antonio Vivaldi - Blokfluitconcerten, Toshio Hosokawa - Singing Garden in Venice
Old, New & Blue 2013 Eric Vloeimans Channel Classics Records
Vivaldi - La cetra - 12 Violin Concertos Opus 9 2012 Rachel Podger Channel Classics Records
Barbaric Beauty 2011 Miloš Valent, Jan Rokyta Channel Classics Records Georg Philipp Telemann (1681-1767) & 18th c. Dance Manuscripts
Holland Baroque Society meets Alexis Kossenko 2010 Alexis Kossenko Channel Classics Records Georg Philipp Telemann (1681-1767) - Ouverture & Concerti
Holland Baroque Society meets Matthew Halls 2008 Matthew Halls Channel Classics Records Georg Muffat: Concertos I-VII

Externe link[bewerken]