Hongerlijdertje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hongerlijdertje
Mannetje
Mannetje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse:Malacostraca
Superorde:Peracarida
Orde:Amphipoda (Vlokreeften)
Familie:Caprellidae
Geslacht:Pariambus
Soort
Pariambus typicus
Krøyer, 1852
Vrouwtje
Vrouwtje
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hongerlijdertje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het hongerlijdertje (Pariambus typicus) is een kreeftachtige uit de familie spookkreeftjes of Caprellidae. Deze soort wordt ook wel hongerlijdertje genoemd vanwege de bizarre bouw.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De soort wordt ongeveer 7 millimeter lang. Het diertje heeft een cilindrisch lichaam met twee paar antennes aan de voorzijde en aan de achterzijde twee paar gemodificeerde pereopoden die uitstekend geschikt zijn voor het vastgrijpen van het substraat. De kop is te onderscheiden door een verdikking, en het middengedeelte van het lijf bevat twee paar kleine 'flapjes' op segmenten 3 en 4, dit zijn kieuwen. Mannetjes worden iets groter dan vrouwtjes en zijn dunner; vrouwtjes hebben een meer gedrongen lichaam.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Pariambus typicus komt voor in de Noordzee en is te vinden op matig slibhoudende zanderige plaatsen op de zeebodem, veelal op zandbanken. Het is een belangrijke voedselbron voor veel vissoorten zoals grondels. Het hongerlijdertje maakt weleens ongewild gebruik van andere dieren zoals zeesterren voor het vervoer.