Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Renamed user 678947870 (overleg | bijdragen) op 18 sep 2019 om 16:48. (+ literatuur)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams
Waterschap in Nederland
Wapen van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams
Locatie
Provincie Utrecht
Geschiedenis
Opgericht 1323
Opgeheven 1971
Opgegaan in Waterschap Kromme Rijn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams was een waterschap in de provincie Utrecht. Het werd gesticht in 1323 door Jan van Diest, bisschop van Utrecht. Doel was om de dijk langs de noordzijde van de Lek te onderhouden en zo overstromingen van het achterland te voorkomen, van de dam in de Hollandse IJssel bij Klaphek onder Vreeswijk tot Amerongen. Dit stuk dijk had een lengte van zo'n 32 kilometer. De kosten hiervoor werden gedragen door de bewoners van het door de dijk beschermde achterland. In 1879 vestigde het bestuur van het Hoogheemraadschap zich aan de Keistraat in Utrecht.[1]

Een tegenhanger was het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Benedendams, dat zorg droeg voor het stroomafwaarts gelegen Utrechtse gedeelte van de Lekdijk, tussen Schoonhoven en Klaphek.

Op 1 januari 1971 ging het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams op in het Waterschap Kromme Rijn.

Trivia

Het Hoogheemraadschap heeft in 1648 eeuwigdurende obligaties uitgegeven waarop de rechtsopvolger, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, nog steeds rente moet uitbetalen, in dit geval jaarlijks 11,35 euro (voorheen 25 gulden per jaar) aan de huidige houder van deze obligaties. Er bestaan er nog vijf, een ervan is in het bezit van Yale University in de Verenigde Staten.[2][3]

Literatuur

  • Martine van Vliet, Het hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams. Een onderzoek naar de beginselen van het dijkrecht in het hoogheemraadschap, voornamelijk in de periode 1537-1795. Assen, 1961 (proefschrift).