Hoplitoidea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hoplitoidea
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt
Sonneratia duplemteana
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Mollusca
Klasse:Cephalopoda
Onderklasse:Ammonoidea
Orde:Ammonitida
Onderorde:Ammonitina
Superfamilie
Hoplitoidea
Douvillé, 1890
Cleoniceras sp.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hoplitoidea op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Hoplitoidea[1], voorheen Hoplitaceae, zijn een superfamilie van uitgestorven ammonieten uit het Laat-Krijt, bestaande uit families verenigd door een soortgelijk hechtpatroon met meerdere vergelijkbare elementen die de neiging hebben om in omvang af te nemen richting de umbilicus, aan de binnenrand van een krans, en die typisch op een rechte lijn liggen. Suturale elementen zijn gewoonlijk ammonitisch, maar in sommige zadelvormig en in andere zijn zowel zadels als lobben glad en onverdeeld. Schelpen zijn variabel van vorm, waarbij zowel geribbelde, evolute vormen als gladde, ingewikkelde vormen zijn inbegrepen.

Families die nu als ondergroepen worden beschouwd, omvatten de Engonoceratidae, Hoplitidae, Placenticeratidae en Schloenbachiidae. Sommige classificaties omvatten echter de Forbesiceridae in plaats van de Engonoceratidae.

De oudere versie van het traktaat omvat naast de vijf reeds genoemde families, de Pulchelliidae, Trochleiceratidae, Douvilleiceratidae, Deshayesitidae en Leymeriellidae, die sindsdien opnieuw zijn toegewezen.