Howard Fast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Howard Melvin Fast (New York, 11 november 1914Greenwich (Connecticut), 12 maart 2003) was een Amerikaans schrijver[1]. Hij schreef voornamelijk historische romans, biografieën en drama; sommige van zijn boeken waren bestsellers. Hij publiceerde ook onder de pseudoniemen E.V. Cunningham en Walter Ericson.

Fast kwam uit een arm Joods gezin. Zijn moeder overleed toen hij negen jaar was. Hij bracht zelf zijn schoolgeld bij elkaar als krantenverkoper, gauwdief en los arbeider.

Zijn eerste grote succes als schrijver bereikte hij met de roman Conceived in Liberty: A Novel of Valley Forge, waarvan in 1939 meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Fast voor de Amerikaanse regering. Daarna werd hij buitenlands correspondent van Esquire en Coronet. Omdat Fast in 1944 lid van de Communistische Partij van de Verenigde Staten was geworden, werd hij door de FBI in de gaten gehouden. Hij werd in het McCarthy-tijdperk voor een parlementscommissie gedagvaard. Omdat Fast daar niets wilde zeggen over andere partijleden werd hij wegens minachting van het parlement veroordeeld tot een celstraf van drie maanden. Zijn boeken werden uit alle openbare bibliotheken verwijderd. Zijn eerstvolgende roman, over Spartacus, moest hij in eigen beheer uitgeven.

Als schrijver hield Fast zich intensief bezig met het Amerikaanse ideaal van vrijheid en hij streed tegen economische en sociale ongelijkheid. Zo werd hij een aantal jaren lang communist en schreef hij in de partijkrant, de Daily Worker. In 1957 zegde hij zijn lidmaatschap van de Communistische Partij op uit protest tegen het antisemitisme in de Sovjet-Unie — iets dat hij had onderschat — de Russische inval in Hongarije en de levensomstandigheden in de Sovjet-Unie. De 'geheime' redevoering van Chroesjtsjov op het XXe Partijcongres van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie waarin Stalins misdaden aan de kaak werden gesteld, hadden hem de ogen geopend.

In 1953 ontving Fast de Stalin-vredesprijs[2].

  1. (en) ISFDB Author Record # 386 Gezien op 28 december 2015.
  2. (en) [1] The Guardian 14 maart 2003. Gezien op 31 december 2015.