Hozan Dîno

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dîno of Hozan Dîno, of met zijn echte naam Yusuf Şahin (Höçvan, Hasköy, Ardahan, 1969), Koerdische zanger en songwriter die sinds 1998 in Nederland woont.[1]

Hozan Dîno
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboortenaam Yusuf Şahin
Geboren 1969Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats Ardahan, Turkije
Werk
Jaren actief 2002-heden
Beroep Musicus
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Hij vervolgde zijn eerste studies in Turkije. Door de later aangespannen rechtszaken tegen hem kwam hij in 1998 illegaal naar Nederland en begon daar zijn muziekcarrière. In 2014, tijdens het oplossingsproces voor de oplossing van het Koerdisch-Turkse probleem in Turkije, werden zijn zaken gesloten en keerde hij terug naar Turkije.

Şahin, die niet kon wennen aan de terugkeer, keerde echter in 2015 terug naar Nederland.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger sloten we de ramen terwijl we naar muziek luisterden, Als we thuis waren, zouden we thuis de ramen sluiten. Omdat wat is er met ons gebeurd wij wisten het niet.

Dîno's interview met Haber Türk in 2014

Eerste jaren

Yusuf Şahin, Hij werd in 1969 geboren als kind van een gezin van Koerdische afkomst in het dorp Höçvan Hasköy in het Merkez district van de provincie Ardahan in de regio Oost-Anatolië in Turkije.[2][3] Hij bracht zijn jeugd door in Ardahan.

Hij vervolgde zijn middelbare schoolopleiding aan het Gümüşhane Teachers College en verhuisde daarna naar Istanbul. Om persoonlijke redenen moest Maomost in zijn laatste jaar zijn school verlaten.[4]

Na een tijdje voerde hij voor het eerst muzikale activiteiten uit in het kader van het Mesopotamia Cultural Center. Om financiële redenen stopte hij echter een tijdje met zijn muziekactiviteiten. In die tijd (jaren 90) was een naamloze oorlog tegen de Koerden begonnen en ook Şahin werd door deze oorlog getroffen. Om deze reden werd hij in 1995 gearresteerd op beschuldiging van 'ondersteuning van een verboden organisatie'.

In 1998 werd hij gearresteerd op beschuldiging van 'steun aan en propaganda voor de terroristische organisatie PKK'. Hij werd vrijgelaten nadat hij een tijdje was vastgehouden. Toen hij besefte dat hij zijn carrière hier niet kon beginnen, verliet hij Turkije illegaal en begon in hetzelfde jaar zijn leven in ballingschap in Nederland.[5]

Eerste muziekwerken

Nadat hij naar Nederland kwam, maakte hij eerst een gewenningsperiode door. Later tekende hij bij het Koerdische muziekbedrijf Kom Müzik en bracht in 2002 zijn eerste album uit genaamd 'Lê Dayê'. Met zijn eerste album maakte hij zichzelf bekend bij de Koerdische burgers.

In 2004 bracht hij een album uit genaamd 'Çû'. Met dit album nam zijn bekendheid nog meer toe. Bovendien trokken de nummers 'Çû' en 'Gula Dilemin' op het album veel aandacht.

Zijn echte bekendheid kreeg hij met de film 'Namûs ?', die hij in 2007 uitbracht. Het gebeurde met zijn album. Het nummer 'Oy Yare' op het album vergrootte zijn bekendheid en trok een groot publiek.

Na het album 'Dîsa Çû' uit 2010 bracht hij een tijdje geen album meer uit.

In 2020 bracht hij zijn album 'Roj' naar zijn fans.

Zijn terugkeer naar Turkije en zijn terugkeer naar Nederland

In 2013 introduceerde de samenwerking van de AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi) in Turkije een proces genaamd het 'Oplossingsproces' om een einde te maken aan het Turkije-PKK-conflict.

Tijdens deze periode keerden kunstenaars als Şivan Perwer en Hozan Diyar, die in ballingschap in Europa leefden, terug naar Turkije. Şahin was ook bij deze terugkeer betrokken.

Tijdens zijn vijftienjarige ballingschap werd hij vrijgesproken van de tegen hem aangespannen zaken en keerde hij terug naar Turkije. Zijn familie verwelkomde hem op de luchthaven Istanbul Atatürk.

Bovendien ging hij zelfs naar zijn geboorteplaats Ardahan, waar hij lange tijd niet heen kon. Dîno, die niet kon wennen aan Turkije, keerde in 2015 terug naar Nederland.

Voor zijn terugkeer legde Dîno in een interview op de Turkse televisiezender Habertürk uit:

Ik was vijftien jaar in ballingschap en toen ik aankwam, zag ik dat veel familieleden ouder waren geworden. Toen ik kwam noemden ze mij oom en oom, ik kende ze niet, maar ik herkende ze later wel. Iedereen heeft misschien gemiddeld twintig woorden Engels, maar geen twintig woorden Koerdisch.

De kunst van muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Dino bracht vier albums uit met hulp van Mir en Kom Muzik. Het meest interessante kenmerk van zijn albums is dat de teksten en muziek volledig van Dino zijn. Met zijn unieke stem accepteerde hij zichzelf bij het Koerdische volk en nam hij zijn plaats in de Koerdische muziek in.

Hozan Dino introduceert zijn kunst als volgt:

Ik probeer de artiest te zijn van de mensen wiens liefde en vrijheden zijn gestolen, wiens hoop is teruggedrongen, wiens geluk niet is hersteld en die, als een les voor de mensheid, nog steeds te voet is.

Dino is vooral beroemd om zijn lied '"Oy Yare".

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Studio-albums[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lê Dayê (2002)
  • Çû (2004)
  • Namûs ? (2007)
  • Dîsa Çû (2010)
  • Roj (2020)

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (tr) Hozan Dino Biyografisi. Kürtçe Bilgi - KurtceBilgi.Com. Geraadpleegd op 27 februari 2023.
  2. (tr) HOZAN DİNO KİMDİR. Bernamegeh (25 mei 2022). Geraadpleegd op 27 februari 2023.
  3. (tr) Hozan Dino Kimdir? Nerelidir? Hayatı » kurtler.net. www.kurtler.net (8 februari 2021). Gearchiveerd op 27 februari 2023. Geraadpleegd op 27 februari 2023.
  4. (tr) Kürtler.com, Hozan Dîno kimdir, ve hayati. Gearchiveerd op 8 januari 2023. Geraadpleegd op 27 februari 2023.
  5. (en) ZA, Hozan Dino. Bloga Zinar Ala. Geraadpleegd op 27 februari 2023.