Naar inhoud springen

Hua Mulan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hua Mulan
Standbeeld in Xinxiang, voorstellende Mulan met haar vader
Standbeeld in Xinxiang, voorstellende Mulan met haar vader
Bijnaam Mulan
Volledige naam 花木蘭; 花木兰
Geboren 4e eeuw / 5e eeuw
Noordelijke Wei-dynastie, China
Eenheid Chinese infanterie
Portaal  Portaalicoon   China


Hua Mulan
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 花木兰
Traditioneel 花木蘭
Pinyin Huā Mùlán
Wade-Giles hwa1 mu4 lan2
Jyutping (Standaardkantonees) fa1 muk6 laan4

Hua Mulan (Chinees: 花木蘭 / 花木兰) (412 - 502) was een heroïsche vrouw die verkleed als man het leger in ging, in plaats van haar oude zieke vader, om China te beschermen tegen de Xiongnu. De Xiongnu was een nomadenvolk en vochten van 201 BC tot 460 AD in China. Ze had les gehad in vechtkunst en vocht 12 jaar als een man. Na de oorlog weigerde ze een hoge post en ging terug naar waar ze vandaan kwam en pakte haar oude leventje weer op. Pas toen ze haar traditionele vrouwelijke kleren weer aan had besefte de soldaten dat ze een vrouw was.

In de ballade van Mulan wordt het leven en de heldendaden van Hua Mulan beschreven.[1] Deze Chinese poëzie wordt op Chinese scholen en in het voortgezet onderwijs in China en Singapore onderwezen.

Hua Mulan is opgenomen in de Wu Shuang Pu geschreven door Jin Guliang.

Eerste vermeldingen

[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste schriftelijke vermelding van Mulan is de Ballade van Mulan, een volksliedje dat waarschijnlijk is gecomponeerd tijdens de late Noordelijke Wei dynastie (386-535) en uitgevoerd in straatliederen en bloemlezing van boeken in de Zuidelijke Chen dynastie (557-589). De historische uitvoering van de Ballade van Mulan geeft meestal de strijd weer tussen de militaire companies van de Noordelijke Wei-dynastie tegen de nomadische Rouran. In een latere bewerking is Mulan actief rond de stichting van de Tang-dynastie (ca. 620). Het verhaal van Hua Mulan is overgenomen in een aantal latere werken, waaronder het 16e-eeuwse historische fictieverhaal; Romance of Sui and Tang, en vele bewerkingen voor scherm en toneel. De Hua Mulan krater op Venus is naar haar genoemd.[2][3]

Er zijn veel verfilmingen gemaakt van Hua Mulan.

  • (en) Ballad of Mulan, Columbia Universiteit.
  • (en) Rea, Christopher. Chinese Film Classics, 1922-1949 (Columbia University Press, 2021), chapter 9: Hua Mu Lan (Mulan congjun 木蘭從軍).
  • (en) Dong, Lan. Mulan's Legend and Legacy in China and the United States (Temple University Press, 2010) 263 pages; Traces literary and other images of Mulan from premodern China to contemporary China and the United States.
  • (en) Kwa, Shiamin and Wilt L. Idema. Mulan: Five Versions of a Chinese Legend (Hackett, 2011).
Zie de categorie Hua Mulan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.