Hubble Ultra-Deep Field

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hubble Ultra Deep Field)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Hubble Ultra-Deep Field

Het Hubble Ultra-Deep Field (HUDF) is een opname van een klein deel van de hemel in het sterrenbeeld Oven gemaakt door de Hubble Space Telescope.

Deze opname was tot 2012 de diepste (langdurigste en verste) van een deel van de hemel die ooit gemaakt is. In 2012 werd het Hubble Extreme Deep Field gepubliceerd door NASA wat een klein gedeelte van het Hubble Ultra Deep Field bevat. Het Hubble Ultra Deep Field bevat meer dan 10.000 sterrenstelsels en beslaat 3,4 boogminuten. Dit is slechts een tiende van de diameter van de volle maan, gezien vanaf de aarde.

Doel[bewerken]

Deel van het Hubble Ultra Deep Field met allerlei sterrenstelsels.

Het HUDF is gebruikt om te zoeken naar sterrenstelsels die bestonden tussen 400 en 800 miljoen jaar na de Big Bang (met roodverschuivingen tussen 7 en 12). De ster in het middelpunt van het veld is USNO-A2.0 0600-01400432 met magnitude 18,95.[bron?]

Het veld dat met de Advanced Camera for Surveys (ACS) werd waargenomen bevat meer dan 10.000 objecten, vooral sterrenstelsels, waarvan vele met een roodverschuiving van meer dan 3 en sommige zelfs tussen de 6 en 7. Met de waarnemingen met de Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer (NICMOS) aan boord van de Hubble ruimtetelescoop kunnen misschien sterrenstelsels met roodverschuivingen tot 12 worden gevonden.

Resultaten[bewerken]

  • Veel stervorming tijdens vroege vorming van sterrenstelsels, minder dan een miljard jaar na de Big Bang.
  • Verbeterde karakterisering van de verdeling van sterrenstelsels, hun aantallen, groottes en helderheid in verschillende tijdvakken, zodat hun evolutie onderzocht kan worden.
  • Bewijs dat sterrenstelsels met een grote roodverschuiving kleiner en minder symmetrisch zijn dan bij een kleine roodverschuiving, door snelle evolutie in de eerste paar miljard jaar na de Big Bang.
  • In het Hubble Ultra Deep Field is het sterrenstelsel met de grootste roodverschuiving gevonden (z=8.55), UDFy-38135539.

Vervolgwaarnemingen[bewerken]

De HUDF blijft de diepste waarneming van het heelal tot de gegevens van de volgende waarneming na de verbetering van de Hubble Space Telescope in 2009. Diepveldwaarnemingen zijn ook gepland voor de toekomstige James Webb-ruimtetelescoop in 2018.

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]