Hubert Smeets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hubert Smeets
Smeets rond 2010
Algemene informatie
Geboren 22 april 1956
Geboorteplaats Amsterdam
Land Nederland
Beroep schrijver, journalist, historicus
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hubert Smeets (Amsterdam, 22 april 1956) is een Nederlands journalist en historicus. Smeets is medewerker van NRC Handelsblad, waar hij in 1980 als vrijwilliger begon.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Smeets doorliep het Barlaeus Gymnasium in zijn geboorteplaats Amsterdam, waarna hij nieuwe & theoretische geschiedenis studeerde aan de UvA bij professor Maarten Brands. In zijn studietijd was hij politiek actief bij de PSP, waar hij deel uitmaakte van het partijbestuur.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1980 werkte Smeets bij NRC Handelsblad, achtereenvolgens als onder meer stadsverslaggever in Amsterdam, politiek redacteur en columnist, correspondent in de Sovjet-Unie en Rusland (1990-1993), adjunct-hoofdredacteur, oprichter en chef van de bijlage Boeken, commentator en redacteur voormalige Sovjet-Unie. In 1987 won hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek.

Tussendoor schreef hij de boeken. Voor cultureel debatcentrum De Balie stelde Smeets een bundel samen met historische essays van Sebastian Haffner. Bij dezelfde uitgeverij verscheen Traditie en verandering in Griekenland (1981). Na zijn correspondentschap in Moskou schreef hij Gekrenkte zielen. Vrijheid in Rusland (1993). In Welkom in het Koninkrijk. Gevangen in de medisch-juridische bureaucratie (2002) beschreef hij de ervaringen van de buitenlandse arts die in Nederland wil werken. Voor Erfenis van een wereldrijk. Ondergang van de Sovjet-Unie, opkomst van Rusland (2004), een foto-album van de Russische fotograaf Oleg Klimov, verzorgde hij de inleiding. In De wraak van Poetin. Rusland contra Europa (2015) probeert Smeets de vraag te beantwoorden waarom het europeanisering-project van Michail Gorbatsjov en Boris Jeltsin is mislukt. Van dat laatste boek verschenen acht drukken.

Hij is een van de oprichters van het kennis- en analyseplatform Raam op Rusland[1] en schreef onder meer een (politieke) biografie van de Nederlandse politicus Hans van Mierlo. Van 2003 tot 2007 was hij hoofdredacteur van het opinieweekblad De Groene Amsterdammer.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een wonderbaarlijk politicus. Hans van Mierlo, 1931-2010; uitgeverij De Bezige Bij (2021 +eBook)
  • De wraak van Poetin. Rusland contra Europa; uitgeverij Prometheus (2015 +eBook)
  • Erfenis van een wereldrijk. Ondergang van de Sovjet-Unie, opkomst van Rusland / Russland. Erbe eines vergangenen Imperiums, coauteur met Oleg Klimov; uitgeverij Mets & Schilt / edition Braus (2004)
  • Welkom in het Koninkrijk. Gevangen in de medisch-juridische bureaucratie; uitgeverij Mets & Schilt (2002)
  • Gekrenkte zielen. Vrijheid in Rusland; uitgeverij Balans (1993)
  • Van verloren burgeroorlog tot gewonnen verkiezingen. Traditie en verandering in Griekenland; uitgeverij De Populier (≈De Balie, 1981)