Huisstofmijtallergie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Huisstofmijt

Huisstofmijtallergie is een allergie voor de uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt. De huisstofmijt zelf veroorzaakt meestal geen klachten. De huisstofmijt-allergenen komen het meest voor in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen. Deze stofdeeltjes zweven ook in de lucht, vooral in huizen/gebouwen waar slecht wordt schoongemaakt, weinig gelucht wordt en waar veel mensen en/of dieren leven. In vrijwel ieder huis komt de huisstofmijt (en dus ook het bijbehorende allergeen) voor. Voor huisstofmijtallergie-patiënten is het daarom noodzakelijk hun huis op de juiste manier te saneren, waardoor het allergeen zo min mogelijk door de lucht wordt verspreid en zo min mogelijk wordt ingeademd.

Huisstofmijtallergie is een reactie van het afweersysteem, bij personen met een huisstofmijtallergie reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals mijtuitwerpselen (zie ook: allergie). Sommige personen zijn soms ook allergisch voor de ontlasting van andere geleedpotige dieren of insecten zoals kakkerlakken of wandelende takken. Huisstofmijtallergie kan ook samengaan met andere luchtwegaandoeningen zoals astma of chronische bronchitis.

Zoals met de meeste allergieën wordt ook huisstofmijtallergie doorgaans langzaam opgebouwd. Meestal manifesteert de allergie zich tussen het 8e en 25e jaar. De klachten worden minder naarmate men ouder wordt, meestal zijn de klachten na het 40e jaar een stuk minder, en zijn na het 55e jaar 'genezen'. Het komt zelden voor dat de allergie opkomt bij iemand ouder dan 50 jaar.

Huisstofmijtallergie is in de meeste gevallen te bestrijden met medicijnen zoals een antihistaminicum en/of door desensibilisatie.

Klachten[bewerken]

Huisstofmijtallergie-patiënten hebben bij inademing van het allergeen last van één of meerdere klachten:

De klachten zijn vaak vooral 's ochtends na het opstaan. Dit komt doordat huisstofmijten vooral graag in bedden leven en veel allergenen in het beddenmatras produceren. In de slaap worden daardoor ook veel allergenen ingeademd.

Zie ook[bewerken]