Huize Weipoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huize Weipoort
Huize Weipoort anno 2009 vanaf de N206
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Leiden
Religie rooms-katholiek
Kloosterorde Kruisheren
Gebouwd in 1926
Huidige bestemming studentenwoningen
Gewijd aan Mater dolorosa
Architectuur
Bouwmethode  expressionisme
Bouwmateriaal  baksteen
Portaal  Portaalicoon   Religie

Huize Weipoort is de naam van het in 1926 gebouwde kruisherenklooster, toen nog Mater dolorosa genoemd, aan de rand van de Nederlandse stad Leiden (op de grens met Zoeterwoude) en naast polderpark Cronesteyn. Sinds de jaren tachtig is het complex in gebruik als studentenhuisvesting.

Kruisheren (1925–1967)[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 1925 kocht de Orde der kruisheren een terrein van 1,25 ha. langs de Vrouwenweg aan de hoek van de Meerburgerwatering in het toenmalige Zoeterwoude. De Kruisheren hadden toen twee kloosters in Nederland, in Cuijk en in Uden. Het zogeheten Studiehuis voor Philosophie werd uit Cuijk overgebracht naar het Kruisherenklooster in Zoeterwoude. Half juni 1925 werd de eerste paal geslagen. Ontwerp en bouw gebeurde door de firma Bik en Breedeveld. De inwijding van het klooster door de overste van de orde van de kruisheren, mgr. H. Hollmann, vond plaats op 9 september 1926. Bij een verbouwing in 1942 was het architectenbureau van Van der Laan betrokken. In de jaren zestig kwam de hele Vrouwenweg onder bestuur van de gemeente Leiden. Teruglopende activiteiten en financiën noopten de orde tot verkoop van het klooster. Pater P. Gilden, econoom van de Kruisheren, verkocht het kloostercomplex in augustus 1967 aan de Stichting Gemiva uit Gouda.

Gemiva (1968–1983) en buurtvereniging[bewerken | brontekst bewerken]

Na een verbouwing trok Gemiva, een organisatie voor gehandicaptenzorg in Zuid-Holland, in het complex. Bij de opening in juni 1969 werden er 95 verstandelijk gehandicapten in het voormalige klooster gehuisvest, begeleid en verzorgd. Het klooster werd omgedoopt tot Huize De Weipoort. Begin jaren tachtig vertrok Gemiva naar het nabijgelegen Swetterhage. De buurtvereniging Weipoort (opgericht in 1981) betrok twee aan elkaar gekoppelde bouwketen bij het klooster.

Studentenhuisvesting (1984–heden)[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren tachtig nam de Stichting Leidse Studentenhuisvesting (SLS) het complex over en vestigde er 97 wooneenheden. SLS fuseerde met DUWO in 2013, en nam vanaf 2014 ook diens naam aan[1].

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]