Huntum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bijwyks (overleg | bijdragen) op 3 nov 2019 om 13:18.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Huntum (Bijlmermeer)
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Zuidoost
Coördinaten 52°18'24,570"NB, 4°57'49,900"OL
Overig
Postcode(s) 1102

Huntum is een buurt in de Bijlmermeer in Amsterdam Zuidoost. De buurt, maar ook de Huntumdreef en het Huntumpad werden op 20 januari 1971 bij een raadsbesluit vernoemd naar een Patriciërshuis aan de Vecht ten zuiden Vreeland.[1]

Deze laagbouwwijk, stedebouwkundig geheel afwijkend van de rest van de wijk, ligt aan de westrand van de Bijlmermeer en kwam in de tweede helft van de jaren zeventig, net als het Kantershof en Geerdinkhof, streng gescheiden van de hoogbouw tot stand. De wijk is gelegen in het zuidwesten van de Bijlmermeer ten oosten van de Huntumdreef en ligt gescheiden door een groenstrook en water ten westen van het Nelson Mandelapark, ten noorden van de Gaasperdammerweg en ten zuiden van de Karspeldreef. Dwars door de wijk lopen het Bijlmerpleinpad (noord-zuid) en Bullewijkerpad (oost-west), beide een voet- en fietspad.

De wijk bestaat vrijwel geheel uit duurdere koopwoningen met in sommige gevallen een praktijkruimte en zijn allemaal eengezinswoningen in twee of soms drie lagen die toegankelijk zijn via de tuin maar er zijn ook bungalows. Het parkeren is geconcentreerd rond parkeerpleintjes maar er zijn ook garageboxen en carports. De woonstraten zijn smal en kronkelig aangelegd als woonerf en er is veel groen in de wijk aanwezig met waterpartijen en voetpaden. Alle woningen in deze wijk hebben de straatnaam Huntum en de huisnummering loopt van 2-16 en van 22-59.[2]

Op de Huntumdreef, die in tegenstelling tot veel andere dreven niet is verlaagd, heeft bus 41 een halte en verbindt de wijk met het metrostation Ganzenhoef en Station Holendrecht. De aansluiting van Huntum met de Huntumdreef is echter wel gelijkvloers voor het verkeer.

Waar de rest van de Bijlmermeer aan het eind van de 20e en het begin van de 21e eeuw voor grote delen is vernieuwd bevindt deze wijk zich nog steeds in zijn oorspronkelijke vorm.