Naar inhoud springen

Hypnovenator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hypnovenator matsubaraetoheorum

Hypnovenator matsubaraetoheorum is een theropode dinosauriër, behorende tot de Maniraptora, die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Japan.

Bij de rivier de Sasayama worden de aardlagen onderzocht door een vereniging van amateurpaleontologen, de Sasayama-sougun wo shiraberu kai. September 2010 vonden twee leden, Kaoru Matsubara en Takaharu Ohe, bij de aanleg van het Tamba Namikimichi Central Park te Nishikosa bij de stad Tambasasayama in de prefectuur Hyogu een skelet van een kleine theropode. Onder leiding van Haruo Saegusa van de Universiteit van Hyogo werden op dezelfde locatie de opgravingen voortgezet waarbij juli 2011 nog een hielbeen gevonden. De fossielen werden geprepareerd door Kazumi Wada van het Museum of Nature and Human Activities. De vondst werd in 2012 en 2023 gemeld in de wetenschappelijke literatuur.

In 2024 werd de typesoort Hypnovenator matsubaraetoheorum benoemd en beschreven door Katsuhiro Kubota, Yoshitsugu Kobayashi en Tadahiro Ikeda. De geslachtsnaam is afgeleid van het Grieks hypnos, "slaap", en het Latijn venator, "jager", een verwijzing naar het feit dat het typespecimen een roofdier was dat in een slapende houding werd ontdekt. De soortaanduiding eert Kaoru Matsubara en Takaharu Ohe als ontdekkers. De Life Science Identifiers zijn AF64F61F-8854-42E2-8F7C-6645242534CB voor het geslacht en C3398111-FCE7-4624-AE03-38170349345D voor de soort.

Het holotype, MNHAH D1033340, is gevonden in een laag van de Ohyamashimoformatie die dateert uit het vroege tot middelste Albien, welke laag vermoedelijk tussen de 112,1 en 106,4 miljoen jaar oud is. Het bestaat uit een gedeeltelijk skelet zonder schedel. Bewaard zijn gebleven: twee staartwervels, twee ribben, achtendertig buikribben, een chevron, het linkeropperarmbeen, het linkerspaakbeen, een linkercarpale, het eerste, tweede en derde middenhandsbeen, het onderste uiteinde van het eerste rechtermiddenhandsbeen, van de linkerhand het eerste en tweede kootje van de eerste vinger, het eerste en derde kootje van de tweede vinger, het eerste, tweede, derde en vierde kootje van de derde vinger, het onderste uiteinde van het linkerdijbeen, het linkerscheenbeen en linkerkuitbeen zonder de schachten, het onderste uiteinde van het rechterscheenbeen, het linkersprongbeen, het onderste uiteinde van het rechtersprongbeen, de bovenste uiteinden van het tweede, derde, vierde en vijfde linkermiddenvoetsbeen, de bovenste uiteinden van het tweede en vierde rechtermiddenvoetsbeen en van de rechtervoet het derde kootje van de tweede teen, de volledige derde teen en de volledige vijfde teen.

Hypnovenator heeft een lengte van zo'n anderhalve meter.

  • Saegusa, Haruo; Ikeda, Tadahiro & Handa, Kumiko. 2012. "Additional dinosaur materials from the Sasayama Group of Hyogo Prefecture, SW Japan." The Palaeontological Society of Japan
  • Tanaka, Tomonori; Chiba, Kentaro; Ikeda, Tadahiro & Kubota, Katsuhiro. 2023. "Examination on the newly identified elements and phylogenetic position of a theropod dinosaur from the Ohyamashimo Formation of the Sasayama Group in Tambasasayama City, Hyogo, Japan". The Palaeontological Society of Japan.
  • Kubota, K.; Kobayashi, Y. & Ikeda, T. 2024. "Early Cretaceous troodontine troodontid (Dinosauria: Theropoda) from the Ohyamashimo Formation of Japan reveals the early evolution of Troodontinae". Scientific Reports. 14: 16392