IEEE-488

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

IEEE-488 (ook wel GP-IB of HP-IB genoemd) is een door de IEEE gestandaardiseerde parallelle 8 bits-bus die vooral voor de besturing van meetinstrumenten gebruikt wordt. De bus kenmerkt zich onder andere door stugge kabels met speciale stekkers die "gestapeld" konden worden, op de achterkant zat altijd weer een contrastekker zodat de bus eenvoudig doorgelust kan worden. Er konden maximaal 15 apparaten op de bus aangesloten worden. De maximale kabellengte was 20 meter, met maximaal 2 meter per aangesloten apparaat. De snelheid was maximaal 1 Mbps, dat later in de IEEE-488.1-specificatie verhoogd werd tot 8 Mbps.

Hewlett-Packard gebruikte deze bus om harde schijven en andere randapparaten voor computers aan te sluiten. HP noemde dit HP-IB (HP Interface Bus), terwijl andere fabrikanten deze bus onder de naam GP-IB (General Purpose Interface Bus) op de markt brachten.

Voor het aansluiten van computerapparatuur is de bus in onbruik geraakt, wel wordt hij nog wel toegepast voor het aansluiten van meet- en laboratoriuminstrumenten.

De seriële bus op 8-bit Commodore-computers is een afgeleide van IEEE-488. De Commodore PET en latere 8-bit Commodore-computers voor kantoorgebruik hadden een IEEE-488-connector om ze te kunnen gebruiken met diskettestations en overige randapparatuur. Voor de consumentenmarkt daarentegen werd IEEE-488 te duur bevonden en werd besloten op een seriële interface over te stappen met 6-aderige kabels. Het gevolg was zodat moederborden eenvoudiger werden en goedkopere connectoren en kabels gebruikt konden worden. De Commodore seriële bus staat evenwel nog dusdanig dicht bij IEEE-488 dat conversie met relatief eenvoudige elektronica mogelijk is.

Pennummering en -functies[bewerken | brontekst bewerken]

De IEEE-488 interface heeft 24 pennen voor 16 signaallijnen en 8 aardingslijnen (Ground). De signaallijnen zijn 8 bidirectionele gegevenslijnen (DIO1-DIO8), drie voor "handshake" en vijf voor het busbeheer.

Pennr. Afkorting Functie Pennr. Afkorting Functie
1 DIO1 Data Input/Output 1 13 DIO5 Data Input/Output 5
2 DIO2 Data Input/Output 2 14 DIO6 Data Input/Output 6
3 DIO3 Data Input/Output 3 15 DIO7 Data Input/Output 7
4 DIO4 Data Input/Output 4 16 DIO8 Data Input/Output 8
5 EOI End Or Identify 17 REN Remote ENable
6 DAV Data AVailable 18 GND Ground
7 NRFD Not Ready For Data 19 GND Ground
8 NDAC No Data ACcepted 20 GND Ground
9 IFC InterFace Clear 21 GND Ground
10 SRQ Service ReQuest 22 GND Ground
11 ATN ATtentioN 23 GND Ground
12 shield Shield 24 GND Logical Ground