IFES-Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

IFES-Nederland is de Nederlandse afdeling van de International Fellowship of Evangelical Students (IFES). Het is een netwerk van ongeveer veertig christelijke studentenverenigingen, verspreid over heel Nederland. IFES is sterk op evangelisatie gericht, en probeert ook op vele wijzen christelijke studenten op te bouwen in hun eigen geloof en op velerlei ander gebied.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

Toen in 1947 de internationale christenstudentenvereniging IFES werd opgericht, werd Nederland daarin vertegenwoordigd door de C.S.B., de Calvinistische Studentenbond, een soort overkoepelende studentenorganisatie waar individuele studenten lid van konden worden. Uit de C.S.B. en enkele andere christelijke studentenorganisaties ontstond in 1959 de Commissie Nederland IFES (CNI), wat in 1984 werd omgedoopt tot IFES-Nederland.

De organisatie groeide in de jaren 60 als kool. In 1963 sloot de C.S.F.R. zich bij IFES-Nederland aan, en de Ichthusverenigingen volgde in 1964. In de loop der tijd sloten zich onder meer ook de C.S.R.-Delft (1968) en de alphaverenigingen zich bij IFES aan. De eerste VGS-verenigingen volgden in de jaren 90[1]. Op de Navigators Studentenverenigingen, die ontstaan zijn uit een eigen internationale organisatie, na zijn inmiddels van elke landelijke christelijke studentenvereniging één of meerdere afdelingen aangesloten bij IFES.

Organisatie[bewerken]

De kern van het werk van IFES is het plaatselijk studentenwerk. Iedere studentenvereniging heeft een studentenwerker. Dit is iemand die besturen coacht, Bijbelkringleiders training geeft, (pastorale) gesprekken voert en lezingen houdt op de studentenvereniging. Maar de studentenwerker stimuleert ook het onderling contact tussen studentenverenigingen, kerken en andere initiatieven in de stad.

In het werk staan drie woorden centraal: bidden, Bijbellezen en getuigen. Deze woorden komen terug in de conferenties die IFES organiseert, maar ook in de landelijke projecten van IFES (bijvoorbeeld het Veritas-forum en StudentAlpha) en in het plaatselijke studentenwerk.

In Nederland onderscheidt IFES een aantal bloedgroepen, namelijk C.S.F.R. (reformatorische studentenverenigingen), C.S.R.-Delft, Ichthus (waaronder het voormalige Alpha) (interkerkelijke HBO en WO studentenverenigingen), Point (theologische studentenverenigingen), RSK en VGS/GSV (gereformeerde studentenverenigingen).

Midden jaren 90 is de tak voor het Buitenlands Studentenwerk (BSW) van IFES-Nederland onafhankelijk geworden onder de naam IFES-BIS. Sinds 2010 is de naam voor het internationaal studentenwerk veranderd in IFES-ISM. ISM staat hierin voor International Student Ministry.

Activiteiten[bewerken]

IFES-Nederland organiseert jaarlijks meerdere vaste activiteiten, waaronder enkele conferenties. De drie jaarlijkse conferenties die de organisatie organiseert, zijn

  • Live it!(een toerustingsconferentie voor alle leden die bij een IFES-vereniging zijn aangesloten)
  • Read it!(de conferentie voor Bijbelkringleiders van studentenverenigingen)
  • Lead it!(een conferentie voor aankomend bestuursleden van de bij IFES aangesloten verenigingen)

Externe link[bewerken]

Christelijke studentenverenigingen in Nederland
C.S.F.R.-disputen:Am.St.E.Lo.D.A.M.E.N.S.E. (Amsterdam) · Dei Gratia (Wageningen) · Emèt Qenee (Eindhoven en Tilburg) · Johannes Calvijn (Delft) · Ichthus, sub voce 'In Hoc Signo Vinces' (Rotterdam) · Panoplia (Leiden) · Quo Vadis · Sola Scriptura (Utrecht) · Yir'at 'Adonay (Groningen)
V.C.S. Ichthus:Amsterdam · Arnhem · Breda · 's-Hertogenbosch · Den Haag · Dronten · Ede · Eindhoven · Reformatorische Studentenkring Enschede (RSK) · Groningen · Leiden · Nijmegen · Rotterdam · Tilburg · Utrecht · Wageningen · Zwolle
VGS-Nederland:Fides Quadrat Intellectum (Kampen) · GSV (Groningen) · VGST (Enschede) · VGSU (Utrecht)
O.Z.O.N.:C.S.R.-Delft · S.S.R.-N.U. · C.S.V. Alpha · C.S.V. Lux ad Mosam
Solidamentum:Ede · Gouda · Zwolle
POINT:Fides Quadrat Intellectum (Kampen)
Overige:Depositum Custodi (Utrecht) · Virtute Dei (Utrecht)
Opgeheven:Alpha Landelijk (landelijk verband) · Societas Studiosorum Reformatorum (landelijke bond)