IIO

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
IIO
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2001-2011
Oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Genre(s) Dance
Label(s) Made
Leden
producer Markus Moser
zangeres Nadia Ali
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

IIO, ook geschreven als iiO (spreek uit: eye-oh), was een Amerikaanse danceact. De act had in 2001 een wereldhit met het nummer Rapture. IIO bestond uit producer Markus Moser en zangeres Nadia Ali, een Pakistaans-Amerikaanse zangeres.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Markus Moser raakte rond 1990 bij de housescene betrokken. Hij deed gedurende de jaren negentig zo her en der wat productieklussen. Zo is hij betrokken bij de r&b-groep Bingoboys en werkte hij ook voor de Oostenrijkse cultgroep Edelweiss. In 2000 zocht Markus Moser een zangeres voor een idee dat hij had. Via een vriend kwam hij in contact met Nadia Ali. Samen startten ze de groep Vaiio. Die naam werd echter al snel aangepast in IIO, om juridische problemen te voorkomen, omdat de naam Vaiio voor een laptop van Sony wordt gebruikt (Sony VAIO). Hun eerste single was Rapture, die al snel wordt opgepikt door meerdere dj's. De single behaalde toptiennoteringen in Australië, Wallonië, Canada, Denemarken, Griekenland, Ierland, Nieuw-Zeeland, Roemenië en Groot-Brittannië. De jaren daarna verschenen er nog enkele singles. In Finland behaalde IIO nog 3 toptiennoteringen met Smooth, Runaway en Kiss You. In 2005 werd het album Poetica uitgebracht.

In 2006 viel IIO uiteen omdat Nadia solo verder wilde. Toch was ze in 2011 te horen op het album Exit 110. Daarvoor gebruikte Moser ouder materiaal dat hij nog had liggen uit de tijd dat Nadia nog bij de groep zat.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Rapture 2001 03-11-2001 21 6
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Rapture 2001 24-11-2001 21 12