IMUSE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

iMUSE (Interactive MUsic Streaming Engine) is een interactief muzieksysteem van LucasArts dat vroeger werd gebruikt in een aantal van hun computerspellen.

De functies van iMUSE waren:

  • Synchronsiatie van de muziek met de visuele acties. Wanneer een personage bijvoorbeeld met een hamer op een spijker slaat, dan hoor je het tikgeluid op het ogenblik dat de hamer op de spijker komt. Als het personage bijvoorbeeld stopt met de hamer omdat hij door de speler wordt aangesproken, zal het hamergeluid ook ophouden. Indien het personage om de een of andere reden sneller moet slaan, zal het tikgeluid ook sneller terug hoorbaar zijn.
  • Overgang van muziek. In een computerspel is de achtergrondmuziek in veel gevallen afhankelijk van de locatie waar men zich bevindt. In oudere spellen ging de muziek abrupt over. Via iMUSE gebeurt dit in transitie, waardoor de twee thema's mooi in elkaar overvloeien.
  • Transitie van muziek. De muziek wordt aangepast naargelang de plaats waar de gebruiker op het scherm staat. In Monkey Island 2: LeChuck's Revenge bevindt Guybrush Threepwood zich op een zeker ogenblik op een kerkhof. Net voor het kerkhof is er een lyrisch muziekthema met verschillende instrumenten waar een fluit de hoofdmelodie speelt. Zodra Guybrush op het kerkhof komt, wordt het muziekthema wat bombastischer en komen er pauken bij. Als Guybrush een grafkelder betreedt, volgt er een fade-out van alle instrumenten, behalve van de fluit, die het muziekthema blijft verderspelen.

iMUSE werd ontwikkeld begin de jaren 1990 en is gepatenteerd door LucasArts. iMUSE werd toegevoegd in de vijfde versie van de SCUMM-ontwikkeltool. Het eerste spel dat iMUSE gebruikte, was Monkey Island 2: LeChuck's Revenge. iMUSE werd sindsdien gebruikt voor alle avonturenspellen ontwikkeld met SCUMM. Ook "Star Wars: X-Wing (DOS version)", "Star Wars: TIE Fighter (DOS version)" en "Star Wars: Dark Forces" maken gebruik van iMUSE.