Maniac Mansion: Day of the Tentacle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maniac Mansion: Day of the Tentacle
Maniac Mansion: Day of the Tentacle
Maniac Mansion: Day of the Tentacle
Ontwerper Tim Schaeffer
Dave Grossman
Ontwikkelaar LucasArts
Uitgever LucasArts
Muziek
Datum van uitgave 1993
Genre Avontuur, point-and-click
Spelmodus Singleplayer
Engine SCUMM, iMUSE
Platform DOS, Mac OS, Amiga, SCUMM Virtual Machine
Media Diskette, cd-rom
Navigatie
Spelserie Maniac Mansion-reeks
Voorloper Maniac Mansion
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Maniac Mansion: Day of the Tentacle is een adventure-computerspel ontwikkeld door LucasArts. Het spel is vormgegeven in cartoon-stijl en bevat veel humor. Dit spel is de opvolger van de klassieker Maniac Mansion uitgebracht op onder andere Amiga, PC, C64 en NES.

Day of the Tentacle werd gemaakt in 1993 door middel van het programma SCUMM (een scripttaal ontwikkeld door LucasArts). Het spel is van oorsprong een DOS-spel, maar het is nu nog speelbaar op diverse platforms (zoals Windows, Unix, Mac en Pocket PC) met behulp van ScummVM, een emulator voor SCUMM-games.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het spel speelt een paar jaar na de gebeurtenissen in Maniac Mansion. Een van Dr. Freds scheppingen, Purple Tentacle, drinkt vervuild water dat uit Dr. Freds lab stroomt, en ontwikkelt naast armen een behoefte de wereld te veroveren. Bernard Bernouilli en zijn vrienden Hoagie en Laverne besluiten zich met Dr. Freds tijdmachine terug te laten flitsen naar gisteren, zodat ze de afvalwaterleiding kunnen afsluiten en kunnen voorkomen dat Purple Tentacle het vervuilde water drinkt. Doordat de dokter in plaats van een echte een nepdiamant gebruikt voor de machine, gaat er wat mis. Bernard komt terug in het heden, Hoagie 200 jaar in het verleden en Laverne 200 jaar in de toekomst. Ze moeten nu hun tijdcapsules voorzien van elektrische stroom om terug te kunnen komen, en daarnaast natuurlijk de machtsovername van Purple Tentacle verijdelen.

Hoagie komt terecht in het koloniale Amerika waar George Washington, Thomas Jefferson en John Hancock de Onafhankelijkheidsverklaring aan het voorbereiden zijn. Deze personages spelen een rol in de puzzels die de speler moet oplossen. Het vinden van elektriciteit is nog niet zo eenvoudig, maar uiteindelijk lukt het via het bliksemexperiment van Benjamin Franklin. In de toekomst is er wel stroom maar overheersen Tentacles en zijn mensen gereduceerd tot huisdieren. Uiteindelijk lukt het ook Laverne en de vrienden naar gisteren te flitsen om de afvalwaterleiding af te sluiten, waardoor de rivier niet vervuild raakt en Purple Tentacle normaal blijft.

Interessant detail is de mogelijkheid Maniac Mansion te spelen door in het spel een computer te gebruiken. Ook wordt een loopje genomen met de Amerikaanse geschiedenis: de Amerikaanse vlag wordt veranderd in een afbeelding van een tentakel door Betsy Ross een tekening van een tentakel te geven.

Verwijzingen in andere spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn in diverse spellen verwijzingen naar Maniac Mansion. Een overzicht staat op de pagina van Maniac Mansion

Day of the Tentacle Remastered[bewerken | brontekst bewerken]

Een geremasterde versie, gemaakt door Double Fine Productions, voor PlayStation 4, PlayStation Vita, pc en OS X werd aangekondigd op de PlayStation Experience 2014. De game werd uitgebracht op 22 maart 2016.[1][2]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Geaggregeerde scores
Aggregeerder Score
GameRankings (pc) 86,79%[3]
(PS4) 85,58%[4]
(Vita) 89,00%[5]
Metacritic (pc) 86/100[6]
(PS4) 85/100[7]
Review score
Uitgave Score
Power Unlimited 88/100[8]
Gamer.nl 7,5/10[9]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.
  • Return of the Tentacle is een officieus project van fans van het spel. Zij zijn in 2003 gestart met een opvolger van Day of the Tentacle.[10]