I Wish It Would Rain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
I Wish It Would Rain
Single van:
The Temptations
Van het album:
The Temptations Wish It Would Rain.
B-kant(en) I Truly, Truly Believe
Uitgebracht 21 december 1967 (VS)
Soort drager LP (7")
Opname 22 april en 31 augustus 1967 in Hitsville USA (Studio A)
Genre Soul
Duur 02:53
Label Gordy
Schrijver(s) Norman Whitfield, Roger Penzabene en Barrett Strong
Producent(en) Norman Whitfield
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
The Temptations
"(Loneliness Made Me Realize) It's You That I Need"
(1967)
  "I Wish It Would Rain"
(1967)
  "I Could Never Love Another (After Loving You)"
(1968)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"I Wish It Would Rain" is een van de succesvolste singles van een van de succesvolste groepen van Motown, The Temptations. Het nummer werd in december 1967 uitgebracht, maar werd in 1968 pas een hit toen het de #4 positie op de poplijst van de Verenigde Staten haalde en de #1 positie op de R&B lijst. "I Wish It Would Rain" was de eerste single van het album "The Temptations Wish It Would Rain".

Het nummer werd geschreven door Norman Whitfield in samenwerking met Barrett Strong en Roger Penzabene. Het was Penzabene die de tekst voor het nummer schreef. Die was gebaseerd op een situatie dat echt in zijn leven voor kwam. Het onderwerp van het nummer is dat de verteller, in dit geval leadzanger David Ruffin, depressief is geworden, omdat zijn vrouw hem verlaten heeft. Hij vertelt dat hij hoopt dat het gaat regenen, zodat hij naar buiten kan en zijn tranen niet opvallen. Ook Penzabene's vrouw had hem verlaten en daar kwamen dit nummer en het vervolgnummer, "I Could Never Love Another (After Loving You)", uit voort. Nadat beide nummers opgenomen waren en tien dagen na de release van "I Wish It Would Rain", pleegde Penzabene zelfmoord.

Whitfield en Strong, die na de dood van Penzabene als een duo verdergingen, verzorgde het muzikale arrangement van het nummer. Strong bedacht het terugkomende intro gespeeld op de piano waar het nummer aan te herkennen is. Whitfield bedacht de rest van het nummer.

De B-kant van de single, "I Truly, Truly Believe", werd een kleine hit op de R&B lijst. De leadpartij in dit nummer werd gezongen door basszanger Melvin Franklin, wat een zeldzaamheid is in de carrière van The Temptations.

"I Wish It Would Rain" werd later gecoverd door onder andere Gladys Knight & The Pips, die er een #41 pophit in de VS mee hadden, Aretha Franklin en The Faces, de groep die voortkwam uit The Small Faces, en door Bob Dylan het nummer is verschenen op de bootleg series, Springtime in New York: The Bootleg Series Vol.16 1980-1985.

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]