Ida Wells

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ida Wells

Ida Wells (16 juli 1862 - 25 maart 1931) was een Afro-Amerikaanse burgerrechten-activiste, die zich vooral inzette om lynchen van zwarten - met name in de zuidelijke staten - tot het verleden te laten behoren.

Wells werd geboren in Holly Springs, Mississippi; in 1884 weigerde ze een gescheiden treincoupé in Memphis, Tennessee, te verlaten. Nadat de treinmaatschappij haar met geweld uit de coupé liet verwijderen, klaagde ze het bedrijf aan en won, maar in 1887 vernietigde het hooggerechtshof van de staat Tennessee het vonnis.

Vanaf 1889 was ze een redactrice van het anti-segregatieblad in Memphis. Haar boek over lynchen, A Red Record, werd in 1895 gepubliceerd. In 1909 was Wells aanwezig toen de NAACP werd opgericht in New York. Als één van de eerste zwarte vrouwen stelde ze zich in 1930 beschikbaar voor het parlement van Illinois. Ze stierf in 1931 in Chicago. In die stad werd later een nieuwbouwwijk naar haar genoemd, en in San Francisco (Californië) is er een middelbare school die haar naam draagt.