Ifa-orakel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
zestien belangrijkste Odu
Naam 1 2 3 4
Ogbe I I I I
Oyẹku II II II II
Iwori II I I II
Odi I II II I
Ọbara I II II II
Ọkanran II II II I
Irosun I I II II
Iwọnrin II II I I
Ogunda I I I II
Ọsa II I I I
Irẹtẹ I I II I
Otura I II I I
Oturupọn II II I II
Ika II I II II
Ọsẹ I II I II
Ofun II I II I

zestien belangrijkste Afa-du
(Yeveh Vodoun)

Naam 1 2 3 4
Gbe-Meji I I I I
Yeku-Meji II II II II
Woli-Meji II I I II
Di-Meji I II II I
Abla-Meji I II II II
Akla-Meji II II II I
Loso-Meji I I II II
Wele-Meji II II I I
Guda-Meji I I I II
Sa-Meji II I I I
Lete-Meji I I II I
Tula-Meji I II I I
Turukpe-Meji II II I II
ka-Maji II I II II
Ce-Meji I II I II
Fu-Meji II I II I

Het Ifa-orakel is een systeem om de toekomst te voorspellen en maakt daarvoor gebruik van een uitgebreid systeem van teksten. Het woord Ifa verwijst naar een mystieke figuur Ifa of Orunmila, die de Yoruba-god (Orisha) van wijsheid en intellectuele ontwikkeling is.

Ifa orakel
Voorspellingsketting

In de twaalfde eeuw werd de stad Ile-Ife, in de Osun-regio van Zuidwest-Nigeria, het politieke en culturele centrum van de Yoruba.

Ifa wordt ook gepraktiseerd door;

In tegenstelling tot andere orakelsystemen die een medium gebruiken om geesten op te roepen gebruikt de Babalawo, of Ifa-priester, een systeem van tekens die hij werpt op een bord en dan interpreteert.

De verzameling literaire Ifa-teksten, Odu genaamd, bestaat uit 256 delen, onderverdeeld in verzen (ese genaamd). Het aantal verzen is onbekend daar er soms 800 ese per edu zijn. Elk van de 256 Odu heeft zijn eigen specifiek voorspellend karakter, bepaald door de Babalawo die hiervoor heilige palmnoten en een voorspellingsketting gebruikt.

De ese, die als belangrijkst onderdeel van het Ifa-orakel worden beschouwd, worden door de priester gezongen in een poëtische taal. De ese handelen over Yoruba-geschiedenis, taal, geloof, heelalvisie en hedendaagse maatschappelijke onderwerpen. De kennis van Ifa is bewaard binnen de Yoruba-gemeenschap en doorgegeven door Ifa-priesters. Onder invloed van kolonialisme werd Ifa steeds meer gediscrimineerd. De Ifa-priesters zijn oud en de jeugd heeft weinig interesse in orakels. Het voortbestaan van het corpus is in gevaar.

Het ritueel van het Ifa-orakel ritueel werd in 2005 door UNESCO toegevoegd aan de "lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid".

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]