Ik ben een legende

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ik ben een legende
Oorspronkelijke titel I Am Legend
Auteur(s) Richard Matheson
Vertaler F. Lancel
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Reeks/serie Bruna SF 17
Genre Horror/sciencefiction
Uitgever Bruna
Oorspronkelijke uitgever Walker and Company
Uitgegeven 1972
Oorspronkelijk uitgegeven 1954
Medium pocketboek
Pagina's 188
ISBN-code 90 229 9017 6
Verfilming The Last Man on Earth
The Omega Man
I Am Legend
I Am Omega
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Sciencefiction
De set van I Am Legend, gereed voor de opname van een scène

Ik ben een legende (Engelse titel: I Am Legend) is een sciencefiction-horrorroman uit 1954 van de Amerikaanse schrijver Richard Matheson.

Het boek draait om het thema van een wereldwijde apocalyps, te wijten aan het uitbreken van een virus. De roman werd een succes en zou als basis dienen voor de bioscoopfilms The Last Man on Earth uit 1964, The Omega Man uit 1971 en I Am Legend uit 2007, alsmede de direct-naar-videofilm I Am Omega. Het boek is eveneens bewerkt tot stripverhalen en hoorspelen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De roman begint in januari 1986. De wereld is getroffen door een ziekte. Zij die getroffen worden, transformeren in bloeddorstige vampieren. Het hoofdpersonage, wetenschapper Robert Neville, heeft het op de een of andere manier overleefd en is nu de buitenstaander in een wereld bevolkt door vampieren. Zijn doel is om uit te zoeken wat de oorzaak is, van het transformeren in vampieren, te achterhalen en zo een einde te maken aan deze nachtmerrie. Het feit dat hij de laatste mens op Aarde is, drijft hem echter tot depressies en alcoholisme.

Hij ontdekt dat een bacteriesoort de oorzaak van het de uitbraak is. Na drie jaar ontmoet hij tot zijn verbazing een vrouw genaamd Ruth, die ook niet geïnfecteerd blijkt te zijn. Ze is echter geschokt door Nevilles plan om alle vampiers uit te roeien. Dit maakt dat Neville haar enorm wantrouwt. Hij ontdekt uiteindelijk dat ze wel degelijk door de ziekte besmet is, maar ze vertelt hem dat de geïnfecteerden langzaam hun ziekte aan het overwinnen zijn en onder andere weer korte tijd in zonlicht kunnen leven. Deze genezen vampieren zijn bezig de samenleving weer op te bouwen, maar vrezen en haten Neville omdat hij enkele van hen gedood heeft. Ruth waarschuwt Neville dat haar volk zal proberen hem te vangen.

Neville negeert haar waarschuwing en wordt inderdaad gevangengenomen en ter dood veroordeeld. Ruth bezoekt hem in zijn cel. Ze is de enige die medeleven met hem toont, en hoewel ze zijn executie niet kan stoppen, geeft ze hem pillen die het lijden zullen verzachten. Als Neville uit het raam van zijn cel kijkt, beseft hij dat in de ogen van deze vampieren als een legende gezien werd: de enige overgebleven mens.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Ik ben een legende was van invloed op het zombiegenre in fictie, en maakte onder andere het idee van een zombie-apocalyps populair. Hoewel het tegenwoordig meer standaard is geworden in fictie, was ten tijde van de publicatie van Ik ben een legende de idee dat een virus of andere wetenschappelijke verklaring de oorzaak is van de verandering van mens naar vampier of zombie nog een nieuw concept. De roman wordt ook wel de eerste moderne vampierroman genoemd.[1]

Bewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Strips
  • Het boek werd door Steve Niles en Elman Brown bewerkt tot een strip-miniserie getiteld Richard Matheson's I Am Legend. Deze werd in 1991 gepubliceerd door Eclipse Comics.
  • In 2007 publiceerde Vertigo een strip die aansloot op de verfilming van Ik ben een legende, getiteld I Am Legend: Awakening.
Radio
Film

Ik ben een legende is viermaal verfilmd:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
SF 16
Aart C. Prins
Kleine sciencefiction omnibus 3
Bruna SF
SF 17
Richard Matheson
Ik ben een legende
Opvolger:
SF 18
A.E. van Vogt
Betoverd dorp