Imogene Coca

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Imogene Coca
Imogene Coca (links) met Mary Lou Williams (midden) en Ann Hathaway (foto William Gottlieb)
Imogene Coca (links) met Mary Lou Williams (midden) en Ann Hathaway (foto William Gottlieb)
Algemene informatie
Volledige naam Imogene Fernandez de Coca
Geboren 18 november 1908
Overleden 2 juni 2001 (92 jaar)
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Imogene Coca, geboren als Imogene Fernandez de Coca (Philadelphia (Pennsylvania), 18 november 1908 - Westport (Connecticut), 2 juni 2001) was een Amerikaans actrice.

Ze werd geboren als Imogene Fernandez de Coca, dochter van José Fernandez de Coca, een conducteur, en zijn vrouw Sadie Brady, een danseres en assistent van een goochelaar. Ze had Spaanse en Ierse voorouders.

In haar jeugd volgde ze piano-, dans-, en zanglessen. Ze verhuisde als puber naar Philadelphia waar ze het dansen voortzette, terwijl ze inmiddels ook in een koor zong van de Broadway musical When You Smile. Ze werd een bekendheid en trad vaak op in nachtclubs in Manhattan, waarbij de muziek werd verzorgd door haar eerste man, Robert Burton. Ze werd nog bekender toen ze begon met het combineren van muziek en komedie: het eerste grote succes kreeg ze in 1934 met haar rol in New Faces.

In de beginjaren van de televisie speelde ze de tegenstander van Sid Caesar in het sketchprogramma Your Show of Shows, wat erg populair was tussen 1950 en 1954. Ook had ze voor een korte tijd haar eigen serie, de Imogene Coca Show. In 1955 overleed haar eerste man, Robert Burton. In 1960 trouwde ze met haar tweede man, acteur King Donovan.

In haar laatste optreden op het toneel van Broadway speelde ze de gelovige fanatiekeling Letitia Primrose in On the Twentieth Century. Ook werd ze genomineerd voor een Tony Award. In haar laatste jaren had ze gastoptredens in programma's op televisie, waaronder Moonlighting, en speelde ze kleine rollen in films.

Imogene Coca overleed in Westport, Connecticut op 92-jarige leeftijd aan de ziekte van Alzheimer en ouderdom.

Werk[bewerken]

Broadway[bewerken]

Filmografie[bewerken]