In de klauwen van Prutelia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In de klauwen van Prutelia
Stripreeks Jommeke
Volgnummer 285
Scenario Philippe Delzenne
Tekeningen Philippe Delzenne
Type Softcover
Pagina's 48
Eerste druk 2017
Albums van Jommeke
Portaal  Portaalicoon   Strip

In de klauwen van Prutelia is de titel van het 285e stripverhaal van Jommeke. De reeks wordt getekend door Studio Jef Nys. Het album verscheen op 5 april 2017.

Personages[bewerken]

  • Jommeke, Flip, Filiberke, Professor Gobelijn, Pekkie, Choco, De Miekes, Koningin van Onderland, Marie, Teofiel.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Marie is het vele werk in het huishouden beu en wil een hobby zoals haar vriendinnen. Jommeke en Teofiel moeten de vele karweitjes in het huishouden oplossen zonder haar, maar alles mislukt echter. Jommeke en Filiberke krijgen later bericht om de zolder van professor Gobelijn netjes op te ruimen, waarna hij op reis vertrekt. Filiberke vindt de doos met de onderdelen van de robot Melanie. Ze besluiten om Melanie weer in elkaar te knutselen zodat de robot kan helpen in het huishouden. Na wat mislukte pogingen krijgen ze de robot aan de praat.

Intussen is Prutelia, de koningin van Onderland, vrijgelaten uit de instelling. Ze zint op wraak. Terwijl Jommeke en Filiberke Melanie uittesten in het bos worden ze bespioneerd door Zazof. Hij kan ongemerkt de robot en de afstandbediening stelen. De koningin van Onderland ziet in Melanie een kans om Jommeke en zijn vriendjes voorgoed uit te schakelen. Jommeke, de Miekes en Filiberke zoeken naar Melanie. Hierbij worden ze bespioneerd door Nero, de raaf van Prutelia. Al snel worden Annemieke en Rozemieke gevangengenomen door Melanie en opgesloten in een kerker. Jommeke, Flip en Filiberke gaan op verkenning rond het kasteel, maar ook zij worden gevangengenomen en opgesloten. Ze bedenken echter een plan om uit de kerker te ontsnappen dankzij kauwgom en een waterleiding. Ze wachten tot Melanie in de kerker komt en spuiten haar hellemaal nat, waardoor ze kortsluiting krijgt. Ze overmeesteren Zazof waardoor ze de afstandsbediening van Melanie weer in handen krijgen. Prutelia wil Jommeke en zijn vriendjes opsluiten in het kasteel maar Jommeke kan haar uitschakelen door gebruik te maken van de enorme kracht van Melanie. Jommeke, Filiberke en de Miekes gaan naar professor Gobelijn om Melanie weer uit elkaar te halen. De professor is vroegtijdig teruggekomen en is een beetje boos omdat ze Melanie hebben gebruikt zonder zijn toestemming en alles op stelten hebben gezet. Om het weer goed te maken ruimen Jommeke, Filiberke en de Miekes alles weer op.

Tenslotte komt Teofiel met het idee om Melanie als meid te gebruiken in het huishouden. Dat vindt Jommeke geen goed idee.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken]

  • In dit verhaal maakt de robot Melanie (uit het gelijknamige album) een wederoptreden.
  • Flip vindt op de zolder van professor Gobelijn de anti-vergeetkop, een uitvinding uit het verhaal, Apen in huis.
  • In een kast wordt ook verwijzing gemaakt naar eerdere uitvindingen zoals; Het kriebelkruid, Purperen pillen, Het levenselixir, en het vredesgas uit het verhaal, Het monster in de ruïne...
  • In het verhaal zingt men, "Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan". Een verwijzing naar het liedje 'Opzij, opzij, opzij' dat in 1979 gezongen werd door Herman van Veen.
  • Mega Mindy, K3 en zelfs Miss België zijn de vriendinnen waarmee Flip vaak aan het skypen is.
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Jommeke 285 2017 De redding van Doris Dada Missie Middelkerke