Ingvar Kamprad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ingvar Kamprad
Kampradlectur.jpg
Algemene informatie
Geboren Agunnaryd, 30 maart 1926
Nationaliteit Vlag van Zweden Zweeds
Beroep ondernemer
Bekend van IKEA

Ingvar Kamprad (uitspraak: ['ɪŋʋar 'kʰamprad]?) (Agunnaryd, 30 maart 1926) is een Zweeds ondernemer en oprichter van IKEA.

Levensloop[bewerken]

Kamprad werd al vroeg ondernemer. Op jonge leeftijd begon hij op de fiets met de verkoop van lucifers. Hij kocht de lucifers voor een lage prijs in bulk in en verkocht deze door aan zijn buren voor een lage prijs, maar toch met een redelijke winst. Later breidde hij zijn handel uit naar vis, kerstversiering, zaden en nog later balpennen en potloden. Voor het afronden van zijn studie ontving Ingvar op 17-jarige leeftijd een gift van zijn vader. Deze gift gebruikte Ingvar om IKEA in 1943 op te richten. In 1950 trouwde Kamprad met zijn eerste vrouw Kerstin Wadling. In 1960 gingen Ingvar en Kerstin uit elkaar. Hun adoptiefdochter Annika Kihlbom (*1958) werd door Kerstin opgevoed.

Sinds 1976 woont Kamprad met zijn tweede vrouw Margaretha Stennert (1940-12 december 2011) nabij Lausanne in Zwitserland. Hun drie zonen, Peter (*1964), Jonas (*1966) en Mathias (*1969), werden nog in Zweden in Älmhult geboren. Kamprad werd geregeld tot populairste manager van Zweden gekozen, voornamelijk vanwege zijn motivatiemethodes. Anderzijds bezorgden diezelfde motivatiemethodes waarbij hij een te grote druk zou uitoefenen op zijn personeel, hem ook impopulariteit. In 1986 stapte Kamprad op als algemeen directeur van IKEA.

In 1994 werd bekend dat Kamprad in zijn jeugd pro-nazibijeenkomsten bijwoonde. Hij zei dat dat de grootste fout van zijn leven was en dat hij erg veel spijt had van dat deel van zijn leven.

Er werd in 2004 gespeculeerd dat Kamprad de rijkste man ter wereld was, mede door het feit dat de US dollar-euro koers sterk veranderd was. Men speculeerde dat de Zweed een geschat vermogen van 51 miljard dollar had, maar dit wordt ontkend door Kamprad en IKEA. In het vermogen wordt namelijk ook de waarde van IKEA meegerekend, maar volgens woordvoerders van IKEA bezit Kamprad het bedrijf niet meer. Hierdoor mag de bedrijfswaarde van IKEA niet meegerekend worden in het vermogen van de oprichter. Forbes schat het vermogen (2006) van Kamprad op US$ 28,5 miljard, waarmee hij op de vierde plaats komt.

2007: Forbes plaatst Kamprad wederom op de vierde plaats van rijkste mensen ter wereld, ditmaal met een Net Worth van 33,0 miljard US$.

Ondanks zijn grote rijkdom is hij redelijk zuinig. Hij draagt zo min mogelijk pakken, hij vliegt economy class en bezoekt regelmatig goedkope restaurants.

Dyslexie[bewerken]

Kamprads dyslexie heeft een grote invloed gehad op de interne werking van IKEA. Zo is de naam IKEA ontstaan uit de initialen van zijn naam en die van Elmtaryd, de boerderij waarop Ingvar geboren is, en het nabij gelegen dorp Agunnaryd in Småland. De namen van het IKEA meubilair waren oorspronkelijk namen verzonnen door Ingvar, omdat hij moeite had met het onthouden van hun voorraadcodes.

Externe links[bewerken]