Instituut Verbeeten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Verbeeten.JPG

Instituut Verbeeten, tot 2009 het Dr. Bernard Verbeeten Instituut of kortweg Verbeeten Instituut, is een specialistisch ziekenhuis voor radiotherapeutische oncologie en nucleaire geneeskunde, gevestigd in de Nederlandse stad Tilburg. In de regio is het instituut vooral bekend als centrum voor behandelingen voor kankerpatiënten. De afdeling radiotherapie behoort tot de vier grootste radiotherapieafdelingen in Nederland en behandelt voornamelijk patiënten uit Midden- en West-Brabant. Nucleair geneeskundig onderzoek beperkt zich tot de regio Tilburg.

Sinds september 2011 heeft Instituut Verbeeten een behandelcentrum in Breda en Den Bosch naast de moederlocatie in Tilburg.

Informatie voor patiënten en hun naasten[bewerken]

Om kankerpatiënten en hun familie informatie en lotgenotencontact te kunnen bieden, is samen met het TweeSteden ziekenhuis een Informatiecentrum Oncologie opgezet.[1] met themabijeenkomsten, partnercontact en enkele keren per week vrije inloop voor vragen rondom kanker en tumoren.

Geschiedenis[bewerken]

Instituut Verbeeten werd in 1953 opgericht als Radiotherapeutisch Instituut Tilburg, door een gelijknamige stichting die zich één jaar eerder vormde. Van de oorspronkelijke locatie aan de Professor Donderstraat, verhuisde de instelling in 1981 naar de Brugstraat, naast het TweeSteden ziekenhuis. Na de verhuizing werd het hernoemd naar de eerste geneesheer-directeur Dr. Bernard G.J.M. Verbeeten als dr. Bernard Verbeeten Instituut. Dit is ook nog de statutaire naam, maar het instituut voert sinds 2009 de handelsnaam: Instituut Verbeeten.

Voor het Gamma Knife Centrum Tilburg leverde Instituut Verbeeten voorheen expertise en menskracht rond kanker. Een gamma knife behandelt hersenaandoeningen door met straling weefsel weg te snijden met de nauwkeurigheid van een chirurgisch mes. Het centrum is tot stand gekomen door samenwerking met dit ziekenhuis en met steun van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het was het eerste gamma knife-centrum in Nederland.

Samenwerking[bewerken]

Het Verbeeten Instituut werkt samen met:

Externe link[bewerken]