Interrail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf InterRail)
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht van landen waar InterRail Global Pass geldig is.

De Interrail Pass is een pas waarmee men gedurende bepaald tijd onbeperkt mag reizen met de trein binnen 30 Europese landen. Voor bepaalde hogesnelheidslijnen en nachttreinen moet een toeslag worden betaald. Sommige bestemmingen zijn lastig te bereiken zonder een flink bedrag extra te betalen per reis.[1]

Soorten[bewerken]

De pas kent verschillende versies.

In verschillende landen is de Interrail Global Pass en de Interrail One-Country Pass bij Private spoorwegonderneming in het geheel niet geldig is of kan er met korting worden gereist. Bij hogesnelheidstreinen, nachttreinen dienen treinreserveringskosten en boekingskosten worden betaald.

Het is mogelijk dat de QR-code van de Interrail Global Pass en de Interrail One-Country Pas Benelux de Nederlandse OV-poortjes niet activeren. [2]

Interrail Global Pass[bewerken]

De Global Pass is geldig in alle Europese landen die aan het project meewerken: België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Macedonië, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Tevens kan de pas worden gebruikt op treinsporen in Monaco en Liechtenstein die worden beheerd door de nationale spoorwegen van Frankrijk en Oostenrijk.

De Global Pass is behalve voor de trein ook geldig voor veerdiensten van Blue Star Ferries tussen Patras en Igoemenitsa (Griekenland) en Ancona en Bari (Italië). Hiervoor moeten soms wel extra kosten worden betaald voor brandstof, belastingen en voorzieningen van het hoogseizoen. In de periode van 15 september 2014 tot 29 december 2014 werd bij de aanschaf InterRail Global Pass en 1 februari 2016 tot 31 maart 2016 wordt bij de aanschaf Interrail Global Pass een korting van 15% korting gegeven. [3]

Interrail Global Passen die na 1 januari 2016 zijn besteld, mogen in het thuisland van de reiziger gebruikt worden om één keer van een station in het thuisland naar de grens, luchthaven of veerboothaven te reizen en één keer terug. Hiervoor is wel een reisdag nodig en ook alle reizen in het thuisland moeten in het reisdagboek worden gezet.

De pas is niet geldig op spoorwegen in Albanië, Kosovo, Wit-Rusland, Estland, Letland, Litouwen, Moldavië, Rusland en Oekraïne. Er zijn geen spoorwegen in Andorra, Cyprus, Faeröer, Gibraltar, IJsland, Malta en San Marino.

Interrail One-Country Pass[bewerken]

De One-Country Pass is per 13 december 2015 geldig in de volgende landen, met uitzondering van het thuisland van de reiziger:

Landen met prijsniveau 1 (hoogste prijsniveau):

  • Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk.

Landen met prijsniveau 2:

  • Italië Plus, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden, Spanje.

Landen met prijsniveau 3:

  • Benelux, Denemarken, Finland, Griekenland Plus, Ierland, Italië, Zwitserland.

Landen met prijsniveau 4:

  • Bulgarije, Griekenland, Kroatië, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Turkije, Hongarije.

Landen met prijsniveau 5:

  • VJR Macedonië, Servië.

Er zijn geen aparte passen voor België, Nederland en Luxemburg. Deze landen hanteren gezamenlijk als de Benelux een One-Country Pas. Voor inwoners uit een van deze drie landen is de Beneluxversie van de One-Country Pas soms geldig in de twee andere landen.

De "Griekenland Plus" pas is ook geldig voor de veerdiensten tussen Griekenland en Italië.

Interrail Premium Pass[bewerken]

Prijzen[bewerken]

  • Kinderen (Tot 2 GRATIS kinderpassen in de leeftijd van 4 tot 11 jaar bij elke volwassenenpas)
  • Jongeren (in de leeftijd van 27 of jonger)
  • Volwassene (in de leeftijd van 28-59)
  • Gezin (inclusief 2 GRATIS kinderpassen in de leeftijd van 4 tot 11 jaar bij elke volwassenenpas)
  • Senior (in de leeftijd 60+)

De Interrail Sale loopt van 1 oktober tot 31 december 2017 geeft 15 % extra korting op je Interrail Pass. Je kunt de ingangsdatum van je Interrail Pass kiezen. De eerste geldigheidsdag moet vallen binnen 11 maanden na de datum van aankoop.

Beschikbaarheid[bewerken]

De Interrail-passen zijn beschikbaar voor mensen die al minimaal zes maanden officieel (dat wil zeggen, niet als vakantieganger, op een visum of wegens militaire redenen) wonen in een van de landen die aangesloten zijn bij het project, of in een van de volgende buurlanden: Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Estland, Letland, Litouwen, Cyprus, Malta, en IJsland

Geschiedenis[bewerken]

Het Interrailprogramma begon in 1972. De passen waren toen beschikbaar voor reizigers jonger dan 21 jaar, en geldig in 21 landen. In 1976 werd de leeftijdslimiet verhoogd naar 23, en in 1979 naar 26.

In 1982 werd de eis dat alleen mensen die zes maanden in een land hadden gewoond de pas konden krijgen ingevoerd.

In 1985 werden naast treinen ook enkele veerdiensten opgenomen in het programma.

In 1991 leidde het einde van de Sovjet-Unie tot uitbreiding van het IRC project. In 1994 waren 29 van de huidige 30 landen lid van het project. Alleen Bosnië en Herzegovina was nog geen lid. De IRC stelde tevens zeven zones in.

In 1998 werden de InterRail-passen beschikbaar voor mensen van alle leeftijden, maar met verschillende tarieven per leeftijdsgroep.

In 2005 werd ook Bosnië en Herzegovina lid van het project.

In 2007 nam de Eurailgroep het management van alle InterRail-passen en producten over.

Europese Commissie[bewerken]

In 2018 zullen circa twintig tot dertigduizend 18 jarigen per trein door Europa kunnen gaan reizen. De Europese Commissie stelt 12 miljoen euro beschikbaar voor deze “horizonverbreding”. De jongeren zullen geïnformeerd gaan worden via een speciale campagne. De eerste “winnaars” kunnen waarschijnlijk in de zomer van 2018 al op pad.[4]

Externe links[bewerken]