International Klein Blue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
voorbeeld

De Franse schilder Yves Klein (1928-1962) heeft zijn ultramarijnpigment internationaal gepatenteerd als International Klein Blue of IKB. De schilder vond deze door hem gepatenteerde kleur (of verf) uit toen hij experimenteerde met ultramarijnblauw pigment en een speciaal fixatief, polyvinylacetaat, toen bekend als Rhodopas. Dat brak, in tegenstelling tot de gewone fixatieven, de glans (diepte) van de kleur niet af. Voor Klein zelf was de beeldende gevoeligheid van dit blauw zo intens dat hij het over de wereld wilde verspreiden.

Anders dan bij de gebruikelijke blauwe verf waarin de fixeervloeistof, het medium waarin de gekleurde deeltjes gevangenzitten, voor het oog een reflectie geeft die afbreuk doet aan het effect dat bij gemalen pigment sterker, want minder glanzend, is, heeft IKB met name op driedimensionale objecten voor het menselijk oog een korrelige of donzige verschijningsvorm. Er is absoluut geen sprake van weerschijn of glans. De met IKB beschilderde objecten lijken bepoederd of zeer fijn gesinterd.

Op schildersdoek is de kleur minder opvallend. Ze werd door Yves Klein dan ook op reliëf gebruikt, bijvoorbeeld in het Musiktheater im Revier in Gelsenkirchen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]