Internationale Raad voor Wetenschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Internationale Raad voor Wetenschappen (Engels: International Council for Science (afkorting: ICSU, afkomstig van de oude naam: International Council of Scientific Unions), Frans: Conseil International pour la Science) is een internationale, niet-gouvernementele organisatie van wetenschappelijke verenigingen en wetenschappelijke academieën. De zetel van de organisatie is in Parijs.

Het ICSU werd gesticht in 1931 met het doel om de wetenschappers van de natuurwetenschappen samen te brengen in een internationale wetenschappelijke omgeving. In 2012 telde de organisatie 120 leden, met name multidisciplinaire nationale wetenschappelijke instituten, geassocieerden of waarnemers die samen 140 landen vertegenwoordigen. Verder telt zij 31 internationale wetenschappelijke verenigingen en 22 geaffilieerde wetenschappelijke verenigingen.

De Raad werkt ook samen met het wereldwijde klimaatobservatiesysteem GCOS.

Financiering[bewerken | brontekst bewerken]

De voornaamste bron van inkomsten zijn de bijdragen die de raad ontvangt van zijn leden. Andere bronnen van inkomsten zijn kadercontracten van de UNESCO en andere organisaties binnen de Verenigde Naties, nationale fondsen en agentschappen en interdisciplinaire instituten.

Internationale wetenschappelijke leden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]