Internationale Wiskundige Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Internationale Wiskundige Unie (Engels:International Mathematical Union (IMU)) is een internationale niet-gouvernementele organisatie met als doel de internationale samenwerking op het gebied van de wiskunde te bevorderen.

De vereniging is lid van de Internationale Raad voor Wetenschappen (ICSU) en organiseert het Internationaal Wiskundecongres (ICM). De leden van de vereniging zijn de nationale wiskundige organisaties uit 65 landen. Sinds 2010 is de Belgische Ingrid Daubechies voorzitster van de Internationale Wiskundige Unie. Sinds dat jaar bevindt de hoofdzetel zich in Berlijn.

Geschiedenis[bewerken]

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog beslisten Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten om zich terug te trekken uit de bestaande internationale wetenschappelijke instituten en om nieuwe verenigen op te richten die enkel bestonden uit de geallieerden en de neutrale landen. Het is in deze geest dat in 1919 de Internationale Raad voor Onderzoek werd opgericht. Hieruit ontstond in 1920 de Internationale Wiskundige Unie.

De eerste Algemene Vergadering werd dat jaar in Straatsburg gehouden. De vergadering koos Charles-Jean de La Vallée Poussin als eerste voorzitter.

Vanaf 1924 kwam er kritiek op de uitsluitingspolitiek van de Internationale Raad voor Onderzoek. In 1926 besliste de raad om Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Bulgarije reeds uit te nodigen om als niet-lid deel te nemen aan te activiteiten van de Internationale Wiskundige Unie. In 1931 werd de Internationale Raad voor Onderzoek opgeheven en vervangen door de Internationale Raad voor Wetenschappen waarvan ook andere landen lid kon worden. De Internationale Wiskundige Unie ging echter ten onder aan de ellenlange debatten die gevoerd werden over de toekomst van de vereniging en werd spoedig daarop ontbonden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de unie heropgericht. Dit gebeurde voornamelijk onder invloed van de Amerikaan Marshall Stone.

Eens om de 4 jaar wordt er een Algemene Vergadering gehouden waar resoluties betreffende de ontwikkeling van de wiskunde en de internationale samenwerking worden genomen.

Sinds 1970 werden op de volgende plaatsen Algemene Vergaderingen gehouden:

Prijzen[bewerken]

De Internationale Wiskundige Unie deelt 3 prijzen uit tijdens de openingsceremonie van het Internationale Congres voor Wiskundigen. De eerste 2 prijzen worden uitgereikt aan jonge wiskundigen met een maximale leeftijd van 40 jaar.

Externe link[bewerken]